Realitní poradna: Domek po babičce? Nejprv vygruntovat

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 10. 2011 14:15
Nemovitosti na vesnici jdou na odbyt pomaleji, hlavní je správně stanovená cena.
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Půda a sklep, kde se roky neuklízelo, skříně páchnoucí zatuchlinou a obytné místnosti vymalované naposledy před dvěma dekádami. Najít kupce pro domek na vsi po prarodičích nebo jiných starších příbuzných, může zpočátku vypadat jako neřešitelný úkol.

I zkušení realitní makléři potvrzují, že starší nerekonstruované nemovitosti na vesnici se prodávají o poznání obtížněji než byty ve městech. Přesto nejde o úkol neřešitelný, jen je třeba zájmu potencionálního kupce trochu pomoci a obrnit se trpělivostí.

Všechno musí pryč

Vaši rodiče možná před dvaceti lety kupovali chalupu ještě s veškerou chalupářskou garderobou bývalých majitelů, nemluvě o záplavě harampádí z komory a dřevníku. Zatímco ale tehdy výrazně převyšovala poptávka nad nabídkou, v současnosti je situace zcela opačná.

Prvním krokem, kterému se tedy nevyhnete, pokud chcete zvýšit své šance na prodej, je vyklizení domu.

"Doporučuji objednat u technických služeb dostatek kontejnerů větší kubatury a zbavit sklep, dům i s půdou, zahradu a všechna případná hospodářská stavení zbytečného harampádí, starého ošacení, nábytku, textilií, zásob potravin a podobně," konstatuje regionální manažerka realitní kanceláře Sting Olga Vaculíková.

Samozřejmě to nemusí znamenat, že veškeré věci bez diskuse vyhodíte. V Česku bohužel nefunguje systém takzvaných "yard sale", tedy domácích výprodejů, kdy se před dům vynese nepotřebné vybavení, nábytek a další věci a sousedé je mohou za minimální ceny odkoupit. Přesto zkuste některé věci darovat sousedům nebo je prostřednictvím inzerátu nabídněte v místním obecním zpravodaji.

Původní nábytek si rozmyslete

Na otázku, zda v domě nechat nábytek, kolik a jaký, nedávají oslovení realitní makléři jednoznačnou odpověď.

Zatímco jedni radí nábytek vyklidit, aby vynikl samotný prostor, jiní sází na pocit zabydlenosti, který nábytek pokojům dodá.

Obecně se v takovém případě řiďte zejména celkovým stavem pokojů i nábytku. V místnostech se vyplatí nechat nejzachovalejší kousky, pokud ovšem nejsou prostory v prvotřídním stavu. Od krásné dřevěné podlahy a zdí bez prasklin a výdutí není třeba odvádět pozornost nábytkem.

Jednoznačně povinný je generální úklid v celém domě a jeho pravidelné větrání - nejpozději půl hodiny před začátkem každé prohlídky.

Opravovat nebo ne?

Pro toho, kdo by plánoval před prodejem dům částečně nebo zcela rekonstuovat, aby zvýšil jeho prodejní cenu, mají experti jednoznačnou radu. "Rekonstruovat dům před prodejem se rozhodně nevyplatí, klienti, kteří kupují starší nemovitost s rekonstrukcí většinou počítají a raději si jí přizpůsobí obrazu svému," upozorňuje Jan Zachystal z kanceláře Re/Max Alfa.

Zároveň se však shodují, že drobné opravy, které mnoho nestojí a napraví na první pohled viditelné problémy, smysl mají.

"Za nutné u prodeje domu po babičce považuji vystříkání plísní (pokud jsou například za starou letitou skříní), dále vymalování všech místnosti na bílo. Sami uvidíte, jak dům prokoukne a bude dýchat 'novotou'," poznamenal Lukáš Trnka, regionální manažer RK Sting.

Energii rozhodně věnujte zvelebení případné zahrady. Posekaný trávník, ostříhané keře a likvidace případných králíkáren a jiných neatraktivních stavbiček vám zaberou maximálně jeden víkend, ale u kupce vám přidají nenahraditelné plusové body.

Hamižnost se nevyplácí

I když v případném dědickém řízení, v němž jste nemovitost získali, stanovoval znalec tržní cenu domku, neberte ji raději jako hotovou věc. Realitní makléři doporučují porozhlédnout se po podobných domech na prodej v okolí a porovnat si cenu s nimi.

"Metoda prodeje 's cenou můžu jít dolů vždycky' je v současné době tou nejhorší variantou, kterou prodejce může zvolit a ve většině případů končí známým příslovím: 'Kdo chce víc, nemá nic.'," upozornil Lukáš Trnka.

Kromě toho, že postupné snižování nabídky povede ty, kdo inzerát sledují k doměnce, že jste ochoni z ceny slevit ještě víc, doba po kterou bude dům na prodej se může neúnosně protáhnout.

 

Právě se děje

Další zprávy