Statistiky: staví se o 16 procent méně než před krizí

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 10. 2011 9:20
Stavebnictví v česku kleslo v srpnnu o 8,9 procenta
Dostavělo se o čtvrtinu víc bytů, ale o 17 procent méně se jich začalo stavět. Práce pro stavebníky tak bude méně.
Dostavělo se o čtvrtinu víc bytů, ale o 17 procent méně se jich začalo stavět. Práce pro stavebníky tak bude méně. | Foto: Jan Langer

Praha - Kdysi možná vrchol stavebních aktivit, letošní srpen ale svým předchůdcům z období konjunktury může jen závidět.

Podle údajů Českého statistického úřadu totiž stavební produkce v Česku poklesla v srpnu meziročně o 7,7 procenta, bez zohlednění většího počtu pracovních dní v letošním roce pak dokonce o 8,9 procenta.

Stavební aktivita zůstala na úrovni července. Při srovnání s posledním rokem konjunktury, tedy rokem 2008, byla stavební produkce od letošního ledna do konce srpna o 16,1 procenta nižší

Neradostný vývoj se projevil na počtu zaměstnanců ve firmách s padesáti a více lidmi, který se snížil v srpnu meziročně o 6,9 procenta.

Ani další údaje nenaznačují, že by se situace měla v dohledné době obrátit k lepšímu. V srpnu sice bylo dokončeno o 24 procent více bytů než před rokem, začalo se jich ale stavět o 17 procent méně a počet vydaných stavebních povolení poklesl o 3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy