Kalousek vzor. Realitní magnát Vítek vydá dluhopisy

Ekonomika Ekonomika
11. 10. 2011 11:20
Celková nominální výše dluhopisového programu by měla činit 250 až 300 milionů euro

Praha - Developerská skupina CPI miliardáře Radovana Vítka chystá v příštím roce vydání dluhopisů. Celková nominální výše dluhopisového programu by měla činit 250 až 300 milionů euro, tedy asi 6,2 až 7,4 miliardy korun, oznámil generální ředitel CPI Zdeněk Havelka.

Dluhopisy mají mít podobu veřejných korporátních a projektových cenných papírů, šanci na nákup budou mít pravděpodobně institucionální i drobní investoři. S prodejem obligací počítá CPI po zveřejnění hospodářských výsledků za rok 2011, což by mělo být na konci dubna 2012. "Distribuci zatím stále zvažujeme. Nebráníme se ale ani klasickému retailovému prodeji," uvedl Havelka.

Doba splatnosti dluhopisů má být tři až pět let, konkrétní termín ale podle šéfa CPI zatím určený není.

Podpořit dluhopisový program chce CPI získáním mezinárodního ratingu, firma aktuálně jedná s několika ratingovými agenturami. Peníze chce firma použít na rozvoj realitních projektů.

Vítek letos nakoupil nemovitosti určené k podnikání za 18 miliard korun. Největší trasakcí roku, ale také největší jednorázovou v historii CPI, byl nákup 19 kancelářských budov, které získal Vítek od skupiny PPF Petra Kellnera za 5,4 miliardy korun. Nově CPI získala také poloviční podíl ve firmě, která v Praze na Národní třídě chystá výstavbu obchodního a kancelářského centra.

CPI vlastní v Česku 12 600 nájemních bytů a je tak po společnosti RPG Byty Zdeňka Bakaly druhým největším vlastníkem bytů v zemi. Skupina vlastní a spravuje také 500.000 metrů čtverečních obchodních ploch, 180.000 čtverečních metrů nových kanceláří a 17 hotelů.

 

Právě se děje

Další zprávy