Praha má zásobu developerských ležáků na pět let

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 10. 2011 14:30
Developeři staví další a další byty, přestože nedokážou prodat ani ty postavené
Developer láká nové majitele především na pěkný výhled, dobrou dopravní dostupnost z a do hlavního města a občanskou vybavenost městečka i okolí.
Developer láká nové majitele především na pěkný výhled, dobrou dopravní dostupnost z a do hlavního města a občanskou vybavenost městečka i okolí. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Z víc než sedmi tisíc bytů, které nyní developeři v Praze nabízí k prodeji, jsou více než dva tisíce dostavěné a připravené k nastěhování a spadají tak do nelichotivé kategorie ležáků.

V analýze trhu týkající se projektů s 50 a více byty to zjistila developerská společnost Ekospol. Ta naví upozorňuje že vznikají stále nové potenciální ležáky, což je důvod, proč jich neubývá.

"Za celá tři čtvrtletí letošního roku se prodalo jen 13,63 % celkové nabídky ležáků. Pokud by ubývaly i nadále tímto tempem, vystačí jejich zásoba na dalších 5 až 6 let," uvedla developerská společnost ve zprávě.

Podle generálního ředitele a předsedy představenstva Ekospolu Evžena Korce je ideální stav, kdy má developer v době dostavby projektu prodáno 90 procent bytů. „Samozřejmě, nejlepší je mít všechny byty v době dokončení vyprodány. Nicméně těch pět, maximálně deset procent volných dokončených bytů developer vždycky nějak doprodá. Skutečným problémem jsou projekty s desítkami, někdy i sto a více neprodanými byty," upozornil Korec.

V jednotlivých částech Prahy se situace liší. Zatímco v Praze 5 je nevyprodáno pouze 9,4 procenta dokončených bytů, v městském obvodě Prahy 3 je to více než polovina. V cenru města, tedy v obvodech Praha 1 a 2, nenašlo kupce 38 procent dokončených bytů.

"Velkou otázkou je, co se stane s těmi ležáky, které se nestihnou doprodat do konce letošního roku ještě se starou DPH. Kdo mohl nebo chtěl zlevnit, pravděpodobně již tak dávno učinil," dodal Korec.

 

Právě se děje

Další zprávy