Stavět sklady a továrny bez nájemce? To se už nenosí

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 10. 2011 14:36
Developeři se poučili z krize a "do zásoby" nestaví.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ačkoliv neobsazenost průmyslových a logistických areálů v posledních dvou letech dramaticky klesla k velké radosti developerů, do dalších staveb se pouštějí jen opatrně.

Vývoj na trhu sledují analytici poradenské společnosti Jones Lang LaSalle. Společnost informovala, že za posledních 30 měsíců poklesla neobsazenost skladových a průmyslových nemovitostí z 18,9 pocenta v prvním čtvrtletí roku 2009 na 8,6 procenta ve druhém kvartále letošního roku.

V některých krajích byl pokles dokonce ještě výraznější, až o 20 či 30 procentních bodů. Podle expertů to bylo způsobeno příznivou situací, kdy nájemci těžili ze své jistoty ohledně nasmlouvaných budoucích zakázek, vysoké neobsazenosti spekulativně stavěných skladů i silné konkurence mezi developery, která vedla k jejich ochotě poskytovat výhodné nabídky.

Rekordní byl z hlediska poptávky zejména loňský rok. "V letošním roce se poptávka také drží na vysoké úrovni, i když loňský rekord nepřekoná. V posledním roce a půl táhnou poptávku zejména výrobní společnosti, které si pronajímají nové prostory v průmyslových regionech nebo v regionech s vyšší mírou neobsazenosti. Stále sledujeme zájem zahraničních výrobních společností o přesunutí svých provozů do České republiky," upozornil Milan Korbelář z týmu industriálních nemovitostí Jones Lang LaSalle.

Developeři se ale z předkrizového vývoje trhu a jeho krizového zlomu poučili. Poté, co jejich spekulativně tedy bez smluvního nájemce postavené areály zely dlouhé měsíce prázdnotou a hltaly peníze, se jim do tohoto typu výstavby už nechce.

"Zásadní změnou na trhu je přechod od spekulativní výstavby k výstavbě pro předem sjednaného nájemce a výstavbě na míru (tzv. built-to-suit projektů). Tyto projekty vyhledávají především výrobní společnosti a nechávají si je stavět v oblastech, které disponují nejen dobrou dopravní dostupností, ale i kvalifikovanou/zkušenou pracovní silou," dodala Blanka Vačkova, analytička trhu z poradenské společnosti Jones Lang LaSalle.

 Právě kvůli této změně v loňském a letošním roce vyroste v Česku nejméně průmyslových a skladových prostor za posledních deset let.

 

Právě se děje

Další zprávy