Úspora na energiích je "in", pochopili developeři

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 10. 2011 17:30
Zájem o nízkoenergetické bydlení a pasivní domy roste, přibývá i developerských projektů
Foto: Jan Langer

Praha - Má byt nová okna, je dům zateplený, jaká je asi spotřeba energie? Stále více lidí toužících po vlastním bydlení klade tyto otázky hned poté, co se zajímá o velikost a cenu bytu.

Nízkoenergetické a pasivní bydlení má ale v Česku stále příchuť alternativního životního stylu a v nákladech na stavbu i vysokých výdajů, které se vrací na úsporách dlouhá léta. Ale i to se pomalu mění.

"Vzhledem k vývoji energetické politiky v EU nelze očekávat nižší tempo růstu cen energií ani v budoucnu, argument energetické šetrnosti tak nabývá na síle. Kombinace neměnných třicetiletých splátek hypotéky a rostoucích nákladů na energie nutí kupující přemýšlet dlouhodobě," uvedl Filip Endal, manažer pro oblast nemovitostí společnosti Deloitte.

Úsporného bydlení v bytech přibývá

To si dobře uvědomují také developeři a množí se projekty slibující energetickou úsporu či rovnou pasivnost. Kromě individuální výstavby, kde je nízkoenergetičnost či pasivita "v kurzu" již několik let, což dokazují i nízkoenergetické domky stojící v Syrovicích u Brna, či v Novém Sedleci u Prahy, pomalu přibývá i projektů bytových domů.

První pasivní bytový dům byl zkoulaudován v polovině loňského roku v jihomoravských Pohořelicích, tři nízkoenergetické bytové domy staví v praze finská společnost YIT Stavo a developer JRD nyní oznámil zahájení největší výstavby pasivního bydlení v Česku.

Ve dvou etapách postaví v pražských Malešicích celkem 110 pasivních bytů v pěti bytových domech. První etapa se začne stavět v polovině příštího roku, dokončené budou první byty na konci roku 2013.

"U tohoto projektu se nám kvalitu pasivního bydlení a nabízíme jej za cenu, která je na trhu konkurenceschopná. Cena u rodinného bytu 3+kk s terasou o rozloze 75 metrů čtverečních je 53 tisíc korun za metr, tedy srovnatelná s podobnýmiprojekty v Praze, které nejsou nízkoenergetické ani pasivní," uvedl Martin Svoboda, výkonný ředitel společnosti JRD.

 

Právě se děje

Další zprávy