Majitelé domů dál chtějí výpovědi bez udání důvodu

ČTK ČTK, Věra Tůmová
11. 3. 2012 22:36
Kdo se ocitne v nouzi, měl by mu pomoci stát, tvrdí majitelé domů
Rezidence Stodůlky (vizualizace)
Rezidence Stodůlky (vizualizace) | Foto: PSJ

Praha - Majitelé domů v Česku dál usilují o zavedení výpovědi z nájemního bytu bez udání důvodu.

V souvislosti s tím chtějí majitelé domů také prosadit nový zákon o sociálním bydlení. Lidem, kteří mají nikoli vlastní vinou problémy s úhradou nákladů na bydlení, by měl pomoci stát, ostatním obce.

Na setkání s novináři o tom informoval předseda Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR Tomislav Šimeček.

Obce vlastní stále dost bytů

Obce jsou podle Šimečka dosud vlastníky bytového fondu v tržní hodnotě přes 500 miliard korun a jen výnos z pronájmu tohoto majetku ve výši dvou procent ročně jim prý může vynášet kolem deseti miliard za rok.

"Mají tedy víc než dostatek prostředků na omezenou pomoc i těm v zaviněné nouzi, kde naše ústava vyžaduje jen zajištění základních životních podmínek, to je přespání a stravu," uvedl Šimeček. Lidem v nezaviněné nouzi by měl pomoci s úhradou nákladů na bydlení stát.

Chybějící legislativa?

Zákon o sociálním bydlení i výpověď bez udání důvodu prosazují majitelé domů už několik let.

"Návrhy zapadly, protože dosud neproběhla deregulace nájemného a je tu spousta zájmových skupin, které mají proti zákonu námitky," poznamenal předseda sdružení.

"V nedávné době jsem ale dostal zprávu od pana ministerského předsedy, že je tento přístup blízký názoru vlády a zejména TOP 09 a ODS, a proto jsme se zapojili do procesu přípravy nového zákona o sociálním bydlení," dodal Šimeček.

Návrh sdružení počítá s tím, že všichni v nezaviněné nouzi budou na základě žádosti zajištění adresnou, dočasnou a pravidelně přezkoumávanou státní dávkou tak, aby nemuseli na přiměřený bytový standard v místě bydliště a zaměstnání vydávat víc než 25 procent příjmů domácnosti.

Podporu pro své návrhy chtějí vlastníci domů získat také prostřednictvím kongresu Mezinárodní organizace majitelů nemovitostí, který v pátek začal v Praze. Šimeček je viceprezidentem této organizace.

 

Právě se děje

Další zprávy