Tepelné čerpadlo je drahé, snižuje ale cenu vytápění

Věra Tůmová
13. 6. 2012 20:00
Vytápěním s využitím tepelného čerpadla můžete snížit původní náklady až na čtvrtinu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - S tím, jak se zdražují ceny energií, přemýšlí každá rodina o tom, jak si poradit s vysokou cenou za vytápění. Pro rodinné domy a někdy i byty tak může být zajímavým způsobem, jak na vytápění ušetřit, nákup tepelného čerpadla. To je ale třeba podle odborníků vybírat s ohledem na velikost rodinného domu a na místní podmínky.

Pořízení tepelného čerpadla navíc není zrovna nejlevnější záležitostí. Ty levnější začínají dle účinnosti kolem sto dvaceti tisíc korun. Podle expertů například ze společnosti Enbra se nicméně tyto náklady mohou vrátit na úsporách za vytápění zhruba do pěti let. Záleží však na zdroji, odkud se čerpá teplo. U těch méně účinnějších zdrojů se pak náklady podle oslovených expertů z ministerstva životního prostředí vrací prý až tak za deset let či déle. K nákladům za tepelné čerpadlo je totiž třeba připočíst ještě i náklady za další potřebné položky celého energetického systému, upozorňují experti.

Jak se vyznat v různých typech tepelných čerpadel

Tepelná čerpadla se rozdělují do několika typů podle způsobů získávání a předávání tepla. Zdrojem tepla přitom může být leccos, od podzemní vody přes venkovní vzduch až po plochu venkovního pozemku.

Zařízení voda - voda, které čerpá teplo z podzemní vody a předává jej vodě v topném systému, patří podle Štěpána Mastného ze společnosti Enbra, která se zabývá technickým zařízením budov, k oblíbeným právě díky nízkým provozním nákladům. Na druhou stranu však má vyšší náklady na servis a je zde i vyšší cena samotného zařízení.

Tepelné čerpadlo země - voda (ze zemního vrtu v hloubce pod povrchem) poskytuje zase vyrovnaný výkon, vysoký topný faktor a dlouhou životnost.

Čerpadlo vzduch - voda, které si bere teplo z okolního venkovního vzduchu, je pak pro řadu lidí zajímavé především nižší cenou a také tím, že jeho instalace je poměrně snadná. Oproti jiným druhům zařízení však podle Mastného nabízí menší účinnost, je hlučnější a závislé na změnách venkovní teploty.

Čerpadla se dají využít i jinak

Pokud jste fandové i dalších technologických vymožeností v moderních rodinných domech, může vás zaujmout i to, že čerpadla umí spolupracovat i s některými těmito technologiemi. Můžete například napojit čerpadlo na takzvanou rekuperaci, tedy řízené větrání. Z odpadního tepla z koupelny či z kuchyně, kde se vytváří teplo nejsnáze, pak můžete ohřívat čerstvý přiváděný vzduch třeba v obývacím pokoji, hale a dalších obytných místnostech. Čerpadla patří díky těmto možnostem i k nejekologičtějším zdrojům tepla.

Podle čeho se orientovat při výběru

Patrně nejdůležitějším kritériem u tepelných čerpadel je takzvaný topný faktor značený zkratkou COP (Coefficient of Performance). Ten představuje poměr množství tepla vytvořeného tepelným čerpadlem k množství elektřiny spotřebované na jeho provoz. Každé tepelné čerpadlo totiž spotřebovává elektrickou energii na provoz svého kompresoru.

COP koeficient tudíž označuje, kolikrát více tepla dodá čerpadlo při dané spotřebě elektřiny. Vyšší topný faktor značí hospodárnější provoz zařízení a obecně lze říct, že efektivní čerpadlo je takové, které nabídne hodnotu topného faktoru 3,0 a vyšší.

--------------------------------------------------------------------------------

Jaká tepelná čerpadla si vybrat?

 

Právě se děje

Další zprávy