Velkovýrobce kuchyní Koryna sám požaduje konkurz

Věra Tůmová
17. 6. 2012 7:00
Konec slavné továrny v Koryčanech (Koryna) je nyní po více než 150 letech na spadnutí
Foto: Isifa/Thinkstock

Brno - Jeden z největších výrobců kuchyní v Česku, společnost Kornab (původní Koryna nábytek), podal na sebe v polovině června návrh na prohlášení konkurzu. Současně tak podle agentury ČTK vzal zpět i svůj dřívější návrh na řešení úpadku reorganizací.

Finanční problémy měla společnost Koryna, která vedle kuchyní vyráběla i další nábytek včetně například lékařského nábytkového vybavení, podle všeho již dva roky. Už v roce 2010 se totiž propadla do ztráty 76 milionů korun, ačkoliv jen o rok předtím vykázala zisk 7,5 milionu korun.

Majitelé společnosti už tehdy ve výroční zprávě za rok 2010 vyjádřili obavy o budoucnost firmy kvůli krizi v nábytkářském odvětví. Před dvěma lety se totiž společnosti téměř zdvojnásobily závazky po lhůtě splatnosti. Z necelých 26 milionů v roce 2009 tak tyto závazky po lhůtě splatnosti již v roce 2010 činily 41,8 milionu korun.

Nepomohla ani změna majitele

Koncem minulého roku pak společnost Koryna koupila firma L.A.Bernkop 1883, a. s., která podniká v ohýbaném nábytku. Situaci to však nepomohlo. Noví majitelé sice letos v březnu podali návrh na povolení reorganizace. Ta měla spočívat buď v částečném prominutí dluhů, v odkladu jejich splatnosti, ve fúzi s další společností, nebo v odprodeji podniku či jeho části. Od tohoto záměru však majitelé Kornabu v červnu nakonec upustili.

Věřitelé neměli příliš možností

Pouhý den po podání návrhu na prohlášení konkurzu se pak věřitelé společnosti rozhodli, že s návrhem insolvenčního správce Jaroslava Svobody na uvalení konkurzu souhlasí. Nyní běží 30denní lhůta, během které má krajský soud čas na to, aby konkurz společnosti potvrdil.

"Vzhledem k tomu, že samo vedení firmy upustilo od záměru řešit úpadek reorganizací a podalo návrh na konkurz, musíme v zákonné lhůtě o konkurzu rozhodnout," potvrdila pro ČTK soudkyně Alena Knapilová.

Prohlédněte si, které designové kousky letos získaly titul Nábytek roku 2012 ve fotogalerii vlevo od článku.

Současně byla také schválena konkurzní komise. Tu tvoří zástupci tří největších věřitelů. Tato komise by měla následně rozhodnout o tom, jak se budou pohledávky věřitelů uspokojovat. Prozatím to bude z prodeje majetku společnosti. Různé subjekty však nyní dluží Kornabu více než 70 milionů korun.

Vznik továrny v Koryčanech se datuje do roku 1856. Německý podnikatel Michael Thonet zde tehdy nechal postavit zcela moderní závod na výrobu ohýbaného nábytku, který byl první svého druhu v Evropě. Už o rok později vyráběla továrna výrobky z ohýbaného bukového dřeva, a to nejen židle, ale například i proslulá houpací křesla.

 

Právě se děje

Další zprávy