Unikátní centrum historie stavitelství bude v klášteře

Věra Tůmová
9. 9. 2012 7:00
Areál kláštera v Plasích umožní vyzkoušet si různé historické stavební postupy
Foto: Svaz zakládání a údržby zeleně

Plasy - Centrum stavitelského dědictví se začíná budovat v hospodářské části areálu kláštera v Plasích na Plzeňsku. Veřejnosti by se mělo otevřít v roce 2015.

Projekt centra stavitelství vzniká za podpory evropských dotací a bude mít dvě hlavní části. Jednak zde bude expozice zaměřená na historii stavitelství a dále pak v areálu budou i interaktivní zážitkové dílny pro návštěvníky. Ti si tak budou moci některé speciální postupy vyzkoušet osobně hned na místě.
 
"Návštěvníci si v nich vlastnoručně vyzkoušejí jak třeba uplácat cihlu z hlíny, jak osekat opuku, či jak postavit model krovu a podobně," vyjmenoval pro agenturu ČTK koordinátor Pavel Kodera.

Projekt za téměř 400 milionů korun počítá s adaptací a obnovou bývalého klášterního pivovaru, mlýna a hospodářského dvora. Centrum se má veřejnosti otevřít v roce 2015. S přestavbou by se tak podle Kodery mělo začít už během několika málo dnů.

Původní podoba i původní stavební postupy

Dějiny stavitelství by měla v budoucnu představit expozice přímo v klášterním mlýně a pivovaru. Ten by se tak měl vrátit do své původní podoby před sto lety. Pivovar bude zbaven přístavků a změn z doby velkoskladu Jednoty a na střechu se vrátí typický sladovnický komín.

Pro zájemce o známé i méně tradiční technologické a řemeslnické postupy bude v klášterním areálu také k dispozici studijní depozitář historických stavebních prvků, konstrukcí a materiálů a již zmiňované dílny.

Nový prostor k prezentaci by v klášterním areálu měla získat také speciální stavitelská sbírka Národního technického muzea, která vznikala postupně více jak sto let. Sbírka těchto stavebních prvků by se měla stát významnou pomůckou nejen při školní výuce, ale i pro ty, kdo budou opravovat historické památkové domy či objekty.

Budoucí návštěvníci centra i aktivní stavebníci se tak budou moci seznámit podle Kodery třeba s tím, jak vypadaly stavební výplně v baroku. „Podobně komplexní a obsáhlé centrum věnované stavitelství navíc podle něj v Evropě nikde není.

V další etapě se bude také opravovat cisterciácký románsko-gotický a barokní hospodářský dvůr, který je ve zdevastovaném stavu.

Areál nového centra nabídne i místo pro novou městskou knihovnu. Ta by vedle klasické nabídky měla nabízet rovněž i odborné tituly se zaměřením na historické stavitelství.

 

Právě se děje

Další zprávy