Zahrady u českých domů se zmenšují, zjistil průzkum

Věra Tůmová
1. 11. 2012 7:30
Menší a ještě menší, až budou nejmenší na celém světě. Hrozí to i českým zahradám?
Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Zmenšování kvůli drahotě neunikly ani tuzemské zahrady. Češi tak v posledních letech zahradničí a relaxují na čím dál menších zahrádkách. Právě ty, které jsou u rodinných domků a vilek, se za několik málo let v průměru zmenšily o třicet metrů čtverečních. V některých lokalitách České republiky je navíc zmenšování pozemků ještě mnohonásobně větší.

Tento zmenšující se trend zahrad potvrdilo nejnovější srovnání, které uskutečnila Hypoteční banka na svém portfoliu u rodinných domů starších třiceti let a u nové výstavby z uplynulých let.

„Češi jsou známí tím, že rádi a často zvelebují své zahrady, ale i tak se ve většině českých regionů během uplynulých let snížila velikost pozemků u rodinných domů, někde až o 40 procent," konstatují odborníci na realitní trh.

Minizahrádky na obzoru?

Celorepublikový průměr rozlohy zahrad se tedy podle publikovaného srovnání snížil zhruba o třicítku metrů čtverečních. Ve vybraných regionech toto snížení ovšem představuje zahrady menší až o stovky metrů čtverečních.

K největšímu snížení plochy pozemků přitom dochází ve Středočeském, Pardubickém a Zlínském kraji. Zde se kupované pozemky u novějších domů zmenšily podle statistik o více jak 40 procent.

Jedinými regiony, ve kterých velikost pozemků v posledních letech roste, jsou podle srovnání Hypoteční banky Jihomoravský, Jihočeský a Olomoucký kraj. V nich je jednak cena pozemků na velmi stabilní a spíše nižší úrovni. Zároveň zde přetrvává dlouholetá pěstitelská tradice.

Také proto městské parcely bývají výrazně menší než ty vesnické. „To je dáno jednak cenovou dostupností, ale také zálibami lidí žijících ve městech, kde zahrada zejména u novostaveb a řadových domků plní již jen okrasnou roli," domnívá se Petr Němeček.

Hypoteční banka vysvětluje zmenšování pozemků jejich rostoucími cenami. Jen za poslední dva roky se zdražily zhruba o 12 procent. Zatímco například ceny bytů klesají už od závěru roku 2010, ceny pozemků naopak téměř nepřetržitě rostou.

V případě pozemků se tak podle Němečka jedná celkově o nejstabilnější segment v oblasti rezidenčních nemovitostí. I díky tomu jsou pozemky stále vnímány jako vhodná investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady.

Oblibu pozemků na trhu potvrzují také čísla Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Za letošní tři čtvrtletí počet transakcí s pozemky v Česku vzrostl meziročně o deset procent.

 

Právě se děje

Další zprávy