Povodeň? Nezapomeňte na fotky a seznam, radí pojišťovny

Věra Tůmová
3. 6. 2013 14:30
Pár zásad, co dělat při vodě v domě a jak hlásit pojišťovně škody z povodní
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Martin Buben

Praha - S odstraňováním povodňových škod je potřeba začít co nejdříve. Pokud je však chcete uplatnit u pojišťovny, vyplatí se podle České asociace pojišťoven znát pár důležitých zásad, které vám jednání o škodní události v pojišťovně usnadní.

Pokud se vaším domem či chatkou prohnala povodeň, zkontrolujte nejprve statiku objektu, všechny rozvody energií a kanalizaci. Dříve než začnete pohromu likvidovat, pořiďte řádnou fotodokumentaci (ta mnohdy slouží jako jediný podklad pro likvidaci škody). Podle vyjádření pojišťoven by k tomu měly stačit i fotografie z běžného mobilního telefonu.

Udělejte všechna opatření k zabránění zvětšování rozsahu škody na vašem majetku.

Co nejdříve zlikvidujte vodou kontaminované potraviny, plodiny a uhynulá zvířata. Kafilerní službu lze kontaktovat přes obecní úřad. Ta vydá potvrzení o převzetí uhynulého kusu.

Při veškeré práci s odklízením bahna a domem zasaženým povodní dodržujte základní hygienická pravidla a používejte rukavice.

Co nejdříve nahlaste škodní událost své pojišťovně - uveďte číslo pojistné smlouvy (pokud to není možné, postačí jméno a rodné číslo), stručný popis pojistné události, přibližný rozsah škody, datum, kdy k události došlo, a kontakty, na kterých vás pracovníci pojišťovny zastihnou.

Vypracujte seznam zasažených věcí s uvedením ceny, stáří a rozsahu poškození věcí.

Je-li to možné, zajistěte doklady k zasaženým věcem (účty, záruční listy atd.).

Zasažené věci, u kterých je to možné, ponechejte v původním stavu pro prohlídku pracovníkem pojišťovny, elektrické spotřebiče zabezpečte pro posouzení odbornou opravnou.

Vodu jen z láhve

Pokud jste závislí na vlastním zdroji vody ze studny, raději se obraťte kvůli kontrole čistoty vody na odborníky. Při obnově studní a zdrojů pitné vody se pak řiďte jejich pokyny až do doby, než testy prokážou čistotu vody. Určitě z vaší studny - ani z dalších místních zdrojů - nepijte.

Také hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta varuje obyvatele oblastí zasažených záplavami před používáním vody z místních vodovodů. Podle jeho pondělního vyjádření je zasaženo 51 vodovodních řadů a stovka jich je v ohrožení. „Zajištěno je náhradní zásobování vodou z cisteren, rozváží se také balená voda," řekl  Valenta. Varování platí zejména pro Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj.

Dodávka pitné vody v hlavním městě není podle mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací ohrožena a odpovídá hygienickým limitům.

Ochraňte peníze a smlouvy

Jestliže vám voda poškodila či odplavila platební karty, kontaktujte co nejdříve kartové centrum dané banky či vydávající společnosti a karty si zablokujte proti zneužití. To je možné asi nejrychleji udělat telefonicky nebo přes internetové bankovnictví.

Zároveň ČAP doporučuje všem, v jejichž lokalitě hrozí riziko povodně, aby v rámci možností zabezpečili kromě ostatních cenností i všechny pojistné smlouvy.

Při větších povodních pojišťovny zpravidla vycházejí svým klientům vstříc a umožňují rychlejší výplatu peněz. „Je-li to nezbytně nutné, je možné požádat o zálohu na pojistné plnění. Pokud pojišťovna žádosti vyhoví, bude vyplacena ještě před ukončením likvidace," upozorňuje Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven.

 

Právě se děje

Další zprávy