Za okny jim má vyrůst osmipatrový dům. Soud řeší obranu

Tomáš Fránek
24. 7. 2013 15:10
Nejvyšší správní soud hledá průlomové stanovisko ohledně povolování staveb.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Manželé, kterým má na brněnském sídlišti Lesná vyrůst padesát metrů od oken osmipatrový bytový dům, vytáhli do boje proti mocným developerům a radnicím, které jim jdou na ruku.

Jejich stížnost může úplně změnit možnosti obrany lidí, jimž se nelíbí, jak úřady povolují stavby v hustě obývaných lokalitách. A zastavit praxi, kvůli níž se ze slibovaného výhledu do přírody záhy stane pohled sousedům do kuchyně.

Manželé už dosáhli toho, že o jejich stížnosti průlomově rozhodne rozšířený senát Nejvyššího správního soudu. Jeho stanoviska jsou pro posuzování těchto případů závazná.

Jeden ze senátů soudu totiž uznal, že chybný může být už postup úřadů, který změní parametry územního plánu a nakonec povolí stavbu výrazně vyšší, než byla původně naplánována.

Tento senát proto po rozšířeném senátu Nejvyššího správního soudu chce, aby lidé měli možnost bránit se proti takovým stavbám od začátku - tedy už ve chvíli, kdy radnice změní územní plán a povolí stavbu větší nebo vyšší.

Dosud platí, že námitky lidí jsou až součástí stavebního řízení - tedy v době, kdy už je v podstatě rozhodnuté, jak bude stavba vypadat a jak bude vysoká. A nikdo už nezkoumá, za jakých okolností úřad povolil postavit vyšší budovu.

Jak se z nízkého stane vysoký

Ale vraťme se na začátek sporu. Manželé z brněnského sídliště Lesná (považovaného za jeden ze vzorů, jak může ideální sídliště s dostatkem zeleně a volných ploch vypadat) se začali bránit proti postupu brněnského magistrátu.

Ten na ploše vzdálené padesát metrů od oken bytu, určené v územním plánu na výstavbu přízemního obchodu, povolil developerovi stavbu bytového domu.

Magistrát v rámci upřesnění územního plánu dvakrát souhlasil s tím, aby se zvýšil index podlažní plochy. To v praxi znamená, že na místě může vyrůst vyšší a větší dům, než se původně počítalo. Magistrát přitom už při prvním zvýšení indexu uvedl, že jde vzhledem k lokalitě o výjimečný a maximálně možný krok - přesto ale nakonec povolil ještě další zvýšení indexu.

Na místě tak může developer postavit osmipodlažní dům. Dvakrát vyšší, než se původně plánovalo.

Developer: Lokalitě to pomůže

Manželé napadli rozhodnutí radnice u soudu. Podle nich nebylo zvýšení indexu projednáno veřejně a lidé nedostali možnost proti tomu vystoupit. „Zvýšení indexu umožňuje umístění dalšího bytového domu v již nyní nadměrně zatíženém území, tím dojde ke zhoršení kvality bydlení," napsali manželé v žalobě.

Krajský soud v Brně ale žalobu odmítl. Podle soudců lidé nemají v této fázi možnost aktivní ochrany. Svá práva lidé podle soudců mohou bránit až ve stavebním řízení, které posuzuje konkrétní situaci. To tvrdí i developerská firma Imos development, podle ní bude mít vysoký bytový dům lepší vliv na lokalitu než původně plánovaný obchod.

Senát Nejvyššího správního soudu, který případ po stížnosti manželů dostal na stůl, se však rozhodl případ posoudit jinak, než dosud k těmto případům tuzemské soudy přistupovaly.

Podle soudců totiž lidé mají mít možnost obrany i ve fázi, na kterou si stěžovali manželé z Lesné - tedy už ve chvíli, kdy radnice rozhodne v rámci upřesnění územního plánu o zvýšení indexu podlažní plochy. A tedy ne až v době, kdy se jedná o stavebním povolení a je o výsledné podobě stavby už v podstatě rozhodnuto.

Lidé se mají bránit hned

„Aktivní věcná legitimace je v těchto případech fakticky dána hrozbou (pravděpodobností, možností) realizace plánem vytčeného cíle. Zvýší-li se v určité ploše index podlažní plochy, znamená to, že tato plocha může být zastavěna daleko hustěji, popřípadě stavbami podstatně vyššími, než bylo dosud předpokládáno. Tím samozřejmě může dojít k zásahu do práv osob s vlastnickým právem k sousedním nemovitostem," uvedli soudci.

Podle nich není podstatné, zda se nakonec začne stavět, lidé by měli mít možnost obrany už v plánovací fázi. A to, že lidé mohou svoje připomínky předložit ve stavebním řízení, podle soudců nestačí.

„Stavební úřad v takovém řízení tedy nezkoumá a nemůže zkoumat zákonnost územně plánovací dokumentace a konkrétně ani to, zda index podlahové plochy byl zvýšen zákonem předepsaným postupem, v souladu se zákonem a přiměřeně situaci," rozhodli soudci.

Ti museli kvůli tomu, že už existují rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, která práva lidem nepřiznala, předložit celý spor rozšířenému senátu. Ten nyní rozhodne, který postup je správný a závazný pro další případy.

Jde o další důležitý spor týkající se snahy developerů zastavět co nejvíce lukrativní lokality.

Nejvyšší správní soud nedávno průlomově rozhodl, že se na pohodě bydlení a s ní související ceně bytů či domů podílí také to, co lidé vidí ze svých oken. Pokud dojde k výrazné změně a omezení výhledu včetně možnosti vidět na oblohu, jde o výrazný zásah do vlastnických práv lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy