Na bydlení pro kočku a psa dávají Češi i desítky tisíc

Ekonomika Ekonomika
26. 10. 2013 9:00
Průzkum: 76 procent lidí by investovalo více peněz do bytu, aby lépe vyhověli svému zvířeti.
Foto: ISIFA/Thinkstock

Praha - Až desítky tisíc korun navíc jsou ochotni majitelé domácích zvířat investovat při nákupu bydlení či jeho rekonstrukci do potřeb svého mazlíčka.

Devadesát procent majitelů domácích zvířat by při pořizování nového bydlení zohlednilo potřeby svých mazlíčků. Tři čtvrtiny dotázaných by přitom investovaly více peněz, jen aby se jejich zvířecím přátelům bydlelo lépe. Vyplývá to z výzkumu, který v říjnu 2013 provedla GE Money Bank na vzorku 315 majitelů domácích zvířat.

„Ukazuje se, že domácí mazlíčci hrají při rozhodování o kvalitě bydlení velkou roli," říká Eva Balšánová, manažerka hypotečních úvěrů GE Money Bank. „Lidé je rádi hýčkají, protože jim pomáhají lépe snášet hektické tempo moderního života a často také chránit jejich domovy a majetek. Není proto divu, že chtějí, aby se jejich zvířata doma cítila co nejlépe," pokračuje Balšánová.

Pokud by si lidé s domácími zvířaty pořizovali nové bydlení či prováděli velkou rekonstrukci stávajícího bytu či domu, 76 procent z nich by investovalo více peněz, jen aby lépe vyhověli svému mazlíčkovi. Vstřícnější by přitom byli častěji muži (82 %) než ženy (70 %).

Polovina dotázaných z těch, kteří jsou připraveni zohlednit potřebu svých zvířat, by investovala až 10 tisíc korun (49,2 % mužů a 51,3 žen), téměř 40 procent lidí částku mezi 10 a 50 tisíci korunami (43,4 % mužů a 35,9 % žen).

K větším investicím do domácích mazlíčků jsou naopak připraveny nejčastěji ženy. Částku v rozmezí 51 až 100 tisíc korun by obětovalo 4,9 % mužů a 9,4 % žen a více než 100 tisíc korun do bydlení by kvůli domácímu mazlíčkovi vložilo 2,5 % mužů a 3,4 % žen. Tři čtvrtiny lidí by potom při zařizování nového bydlení kvůli mazlíčkovi pořídily případně i větší zahradu.

Třetina lidí pak přiznala, že v minulosti měli kvůli svému domácímu mazlíčkovi omezený výběr bydlení. Téměř polovina dotázaných si dokonce někdy v životě nemohla kvůli svému tehdejšímu bydlení pořídit zvíře, které by chtěla. Ať už to bylo kvůli malému bytu či chybějící zahradě.

„O tom, že soužití s domácími zvířaty je pro Čechy stále důležitější součástí jejich životního stylu, svědčí i to, české domácnosti jsou v počtu chovaných mazlíčků na prvním místě v Evropě. Nejčastěji se jedná o psy a kočky," připomíná mluvčí GE Money Bank Pavel Zúbek.

 

Právě se děje

Další zprávy