Ráj zlodějů a sprejerů bude novou čtvrtí

Ráj zlodějů a sprejerů bude novou čtvrtí
Ta má nahradit nikdy nedokončenou továrnu Ergon, která zdobí opačnou část planiny než vrch Hády. Demolice začne ještě letos.
Z okraje Brna tak zmizí "město duchů". Výstavba továrny byla totiž zastavena těsně před dokončením. Areál, v němž jsou tovární haly i pětipatrová budova s dalšími výrobními provozy a kancelářemi, je léta prázdný a nic se v něm nevyrábělo.
Podle původního plánu státního podniku Ergos se měly pod Hády vyrábět zdravotní a rehabilitační pomůcky pro všechny země tehdejší RVHP.
Bohužel pro Ergos začala stavba obří továrny, kde mělo pracovat několik stovek lidí, v roce 1988. Svému dokončení se továrna Ergon blížila po převratu v roce 1989. S trhem RVHP byl tehdy konec a stavba byla zastavena pět měsíců před dokončením.
Foto: Veronika Skálová
Veronika Skálová Veronika Skálová
17. 10. 2011 11:15

Brno - Teď to sem táhne jen ztracené existence a zloděje, za dva roky má být všechno jinak.

Developerská společnost Trikaya koupila nedostavěnou a třicet let opuštěnou továrnu Ergon a chce ji přeměnit na novou městskou čtvrť. Do dvou let má na místě továrny, která by měla zmizet z povrchu zemského ještě letos, vyrůst první etapa z plánovaných 250 až 300 bytů, pravděpodobně spíš v nepříliš vysokých budovách nebo rodinných domech.

Zatím se developer nechal inspirovat nápady studentů, podařilo se také dosáhnout změny v územním plánu z průmyslové lokality na obytnou. Teď se chystá vypsat architektonickou soutěž a zahájit demolici továrny.

Podívejte se, jak to pod Hády vypadá teď a jak by mohla nová čtvrť vypadat v budoucnu.

 

Právě se děje

Další zprávy