Dobrodružné bydlení na vodě. Jak se žije v hausbótech

Dobrodružné bydlení na vodě. Jak se žije v hausbótech
Pramice s narychlo stlučenou boudou nebyla ničím neobvyklým a staré německé motory poháněly po hladině kde co. V roce 1967 vydal středočeský Krajský národní výbor úplný zákaz používání motorů na Slapech.
Slapy se mezitím staly pro Čechy mořem a lidová tvořivost neznala mezí. Příbytky na vodě všeho druhu kotvily alespoň u břehů. V roce 1976 musely z hladiny zmizet také. Mechem obrostlá plavidla odstavená v okolních lesích můžete najít dodnes.
V současnosti ale na Slapech hausbótům opět pšenka kvete. Cholínský most je místo, odkud se rozrůstá kolonie čítající bezmála sto podobných zařízení.
Příjezdová cesta k nim je zahrazena. Klíč k závoře mají pouze kotvící.
Foto: Jan Langer
Jan Langer, Věra Tůmová
12. 7. 2012 15:00

Od prvního hausbótu na Vltavě uplyne příští rok přesně sto let. Trávit volný čas na obytné lodi či plovoucí chatě chce stále více lidí především z hlavního města. V Praze je to možnost, jak relativně levně přijít k dobrodružnému místu k odpočinku. V zákrutech slapské přehrady vzniklo za posledních dvacet let několik hausbótových kolonií, v nichž kotví desítky chat na vodě, jejichž majitelé si nerušeni hromadnou rekreací užívají prominentního ticha.

 

Právě se děje

Další zprávy