BEFFA 2012: Architektonicky a energeticky výjimečné stavby

BEFFA 2012: Architektonicky a energeticky výjimečné stavby
Pro vytápění rodinného domu ve Vonoklasech je navržena kombinace podlahového topení s rekuperací a nástěnných radiátorů s rekuperací. Jako zdroj energie slouží tepelné čerpadlo se zemním kolektorem a ploché solární kolektory umístěné na ploché zatravněné střeše.
Stavba rodinného domu ve Vonoklasech je ohleduplná k životnímu prostředí i dalšími prvky. Veškerá dešťová voda je zachycována v podzemních nádržích, z kterých se dále používá na splachování wc, zalévání zahrady a doplňování vody do jezírka. Splašková voda je biologicky filtrována a následně ze zemní nádrže používána na zavlažování trávníku.
Komplexní řešení zahradního prostoru a rodinného domu ve Vonoklasech je navrženo s respektem k místnímu prostředí a v duchu myšlenky permakultury (použití místních materiálů i stavebních postupů, preferencí domácích a místně příslušných dřevin…).
Kategorie: Rodinné domy 2.místo - Nízkoenergetický víkendový dům v Nosicích, Trenčínský kraj Architekt: Ing. arch. Pavol Pokorný, Pokorny architekti Investor: Miroslav Gašpárek  Víkendový dům v Nosicích představuje velmi moderní, esteticky vkusné a architektonicky nápadité pojetí klasické srubové dřevěnice. Současně a přitom velmi útulně působí jak exteriér, tak dřevěný interiér domu. Dům nabízí v přízemí s vnějším grilem propojené átrium, wellness část (se saunou a hottubem), obytnou část s jídelnou a v poschodí dvě ložnice. Dřevostavba má velmi nízké náklady na energie a splňuje nízkoenergetický standard. O vytápění domu se přitom starají stylová kachlová kamna.
Foto: BEFFA / Filip Šlapal
Věra Tůmová
30. 11. 2012 17:00

Do nové soutěže architektonicky a energeticky výjimečných staveb Building Efficiency Awards 2012 (BEFFA) se přihlásilo 141 staveb a 24 studentských projektů z České a Slovenské republiky. Prohlédněte si, které projekty zvítězily. Doplnili jsme je o komentář porotců.

 

Právě se děje

Další zprávy