Moderní domy pro indiány od českého architekta

Moderní domy pro indiány od českého architekta
Tseshaht Multiplex, Port Alberni, British Columbia Jednou z nejdůležitějších hodnot kulturního bohatství původních obyvatel Severní Ameriky ze západního pobřeží je jejich vztah a respekt k přírodě.   
Tseshaht Multiplex, Port Alberni, British Columbia Díky tomuto přístupu mají původní obyvatelé Severní Ameriky také velice blízko k přírodním materiálům a především pak k nejrozšířenějšímu stavebnímu materiálu - dřevu.   
Tseshaht Multiplex, Port Alberni, British Columbia Dřevo ostatně indiánské kmeny Britské Kolumbie provází v každodenním životě v mnoha podobách.
Tseshaht Multiplex, Port Alberni, British Columbia A právě jedinečný vztah k přírodě a základní kulturní hodnoty původních obyvatel se snažil architekt Lubor Trubka zachytit i ve svém návrhu budovy pro komunitu kmene Tseshaht.   
Foto: Lubor Trubka Associates Architects / Foto: Peter Powles
Věra Tůmová
25. 4. 2013 15:00

Vliv tradiční kultury severoamerických indiánů je zřetelný i při výstavbě zcela nových budov určených pro komunitní setkávání či sport. Takové stavby pro různé kmeny v kanadské Britské Kolumbii v Kanadě navrhuje už od 70. let minulého století i český architekt Lubor Trubka.

 

Právě se děje

Další zprávy