Jak oživit město, aby se v něm dobře žilo

Jak oživit město, aby se v něm dobře žilo
Pavilon na Petkovškově nábřeží, Lublaň, 2010 (foto: Breda Bizjak) V samém centru města byl vybudován odpočinkový pavilon s možností posezení a výhledem na Zámecký vrch. Střecha pavilonu je v letním období porostlá popínavými rostlinami, a vytváří tak přírodní bariéru proti ostrému slunci.
Řeznický most, Lublaň, 2010 (foto: archiv Atelier arhitekti) V rámci revitalizace břehů bylo postaveno i několik nových mostů pro pěší, mezi nimi např. Gruberův, Řeznický a Obilní, a některé stávající byly zrekonstruovány, např. Starý Hradecký.
Řeznický most, Lublaň, 2010 (foto: archiv Atelier arhitekti) Na kvalitu veřejného prostoru dbali architekti a zadavatelé i na méně exponovaných místech, jako je tomu v případě Řeznického mostu. Pod úroveň pěší zóny byly vysázeny stromy, které kruhovými otvory vyčnívají nad úroveň mostu.
Renovace ulice Ključavničarka, Lublaň, 2010 (foto: archiv Atelier arhitekti) Městská rada Lublaně se ovšem nezaměřila pouze na břehy řeky. Architektonické zásahy se týkaly i drobnějších úprav městského centra.
Foto: Galerie Jaroslava Fragnera
Věra Tůmová
30. 6. 2013 17:00

Nejlepší projekty loňského roku realizované ve veřejném prostoru se nyní představují v pražské Galerii Jaroslava Fragnera (do 1. září). Evropská cena za městský veřejný prostor vznikla z iniciativy Centre for Contemporary Culture of Barcelona v roce 1999 a dává si za cíl zdůraznit důležitost veřejného prostoru v demokratickém životě měst. Letos bylo zařazeno 337 projektů z 36 zemí Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy