Kanceláře se plní, ale přibývá jich jen málo

Ekonomika Ekonomika
31. 10. 2011 16:43
cena z nejlepší kanceláře v Praze se drží an stejné úrovni
Foto: Jan Langer

Praha - Nejlepší kancelářské prostory v Evropě sice v letošním třetím čtvrtletí dál zdražovaly, celkový objem pronájmu se ale zlepšoval. Informovala o tom poradenská společnost Jones Lang LaSalle.

Nájemné za prvotřídní kanceláře v Praze se nezměnilo, což českému hlavnímu městu slouží ke cti. "Tato skutečnost navazuje na historicky dosahované hodnoty, kdy v Praze nikdy nedocházelo k dramatickým výkyvům," poznamenal Eduard Forejt, vedoucí oddělení pronájmu kanceláří v České republice.

To ve Stockholmu a Haagu jen za kvartál takzvané prime rent zdražily o 2,4 procenta, v Hamburgu o 2,2 procenta a v Miláně o 1,9 procenta. Vývoj v dalších metropolich, jako například Brusel (pokles o 3,2procenta), Dublin (pokles o 3 procenta) nebo Madridu (pokles o 1,9 procenta) však zdražení vyrovnal a index Jones Lang La Salle tak zůstal ve čtvrtletí stabilní.

I nadále rostl objem pronajatých ploch. „Obdobný trend byl zaznamenán i v České republice, kdy celková pronajatá plocha za první tři čtvrtletí ve výši 231 800 čtverečních metrů již bezpečně překonala desetiletý roční průměr obratu pražského trhu. Díky tomu je zřejmé, že se po uzavření čtvrtého čtvrtletí 2011 zapíše tento rok jako jeden z rekordních z pohledu pronájmu kancelářských ploch," doplnil Forejt.

Růst nových kancelářských prostor se ale v Evropě téměř zastavil a nově dokončované knacelářské budovy prakticky nepřibývají.

"Množství nově dokončených kancelářských prostor v celé Evropě i nadále nízké. 2,3 milionu metrů čtverečních bylo dokončeno během prvních tři čtvrtletí roku 2011, což je o 45 procent méně než desetiletý průměr. Nedostatek kvalitních prostor zůstává i nadále problémem na mnoha trzích," zhodnotil Bill Page z londýnské pobočky Jones Lang LaSalle.

 

Právě se děje

Další zprávy