Průmyslové firmy milují Brno, pronájmy jdou na dračku

Veronika Skálová Veronika Skálová
2. 11. 2011 14:57
V Brně se pronajala za kvartál stejně velká plocha jako ve zbytku republiky.
Brněnská průmyslová zóna Černovická terasa
Brněnská průmyslová zóna Černovická terasa | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nejvíce developerského bydlení sice může vyrůstat v Praze, ale zájemci o pronájem průmyslových prostor mají jiné nejoblíbenější město - Brno.

Ve třetím čtvrtletí si v jihomoravské metropoli pronajaly firmy 127 tisíc čtverečních metrů průmyslových ploch, což je přibližně stejně, jako za stejnou dobu ve zbytku celé republiky.

"Po několikaletém půstu se podařilo nasytit poptávku po moderních průmyslových prostorech v Brně. Některé firmy čekaly i nekolik let na možnost expanze či vstupu do Brna. Znemožňovala jim to však nedostatečná nabídka v této lokalitě. Minulý rok vyhrála společnost CTP výběrové řízení na developera pozemků na Černovické Terase a tento rok se jí podařilo dodat nové prostory pro zájemce zejména z řad výrobců," uvedl Jaroslav Kaizr, vedoucí pronájmů průmyslových ploch v Cushman & Wakefield.

Podle této poradenské společnosti se trhu s průmyslovými nemovitostmi v Česku ve třetím čtvrtletí dařilo, pronájmy dosáhly asi dvojnásobku ve srovnání s druhým kvartálem, což ale odpovídá obvyklému vývoji v průběhu roku.

"Důležité je meziroční srovnání a to ukazuje, že v letošním třetím čtvrtletí bylo pronajato o 7 procent ploch více než ve stejném období loni. Není to velké číslo, pro trh je však dobrou zprávou, že je trh na straně poptávky i v současných podmínkách stabilní," doplnil Kaizr.

I nadále ale platí, že takzvaná spekulativní výstavba - tedy bez předem nasmlouvaných nájemců - se drží na bodu mrazu. Celkový objem průmyslových pronájmů by měl podle C&W dosáhnout letos 700 tisíc čtverečních metrů, což je ale mírně pod úrovní loňského roku, který se vyznačoval rekordní poptávkou.

Výrazně vyšší ale bude ve srovnání s loňským rokem objem nové výstavby průmyslových areálů. Ta ve třetím kvartále dosáhla 142 tisíc čtverečních metrů, to je třikrát víc než v předcházejícím čtvrtletí a o 74 procent více než před rokem.

Tři čtvrtiny prostor přitom vznikly v Brně v CTParku Brno II, zbylá výstavba jde na vrub developera VGP, který rozšířil své aktivity v Hrádku nad Nisou a v Liberci.

Pozitivní je také vývoj údaje o množství nepronajatých ploch. To kleslo ve třetím čtvrtletí nejníže od roku 2007 na 6,8 procenta. Vzhledem k tomu, že tento stav by měl podle expertů zůstat nějakou dobu stabilní, může v nejžádanějších lokalitách docházet k růstu nájemného.

 

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy