Evropané realitkám nevěří, své domy si prodávají sami

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 11. 2011 9:30
Rakušané, Španělé, Italové i Češi - víc než půlka z nich raději prodává nemovitost sama
Foto: Freedomky s.r.o.

Praha - Než svěřit svůj majetek realitní kanceláři, to si ho raději prodám sám, myslí si polovina Čechů. A v Evropě nejsou zdaleka jediní. V zemích, kde působí, se totiž na podíl prodeje nemovitostí bez účasti makléře zaměřila jedna z největších realitních kanceláří Re/Max.

Zjistila, že zatímco ve Spojených státech a Kanadě je drtivá většina nemovitostí nabízena k prodeji prostřednictvím realitky, v evropských zemích je vysoký podíl transakcí v nichž se žádná kancelář neangažovala.

"Podíl samoprodejců je v Itálii, v Česku a na Slovensku 50 procent, ve Španělsku 62 procent a například v Rakousku dokonce 69 procent," upozornil Michael Polzler, výkonný ředitel Re/Max Europe.

Lidé se bojí podvodů

Důvody rozhodnutí raději prodat vlastní nemovitost sám než prostřednictvím realitní kanceláře se příliš neliší. Společným jmenovatelem řady uváděných důvodů je nedůvěra v realitní kanceláře.

Lidé se totiž obávají podvodných realitek, nebo oni sami či někdo v jejich okolí má s realitními makléři špatnou zkušenost. A za nekvalitní služby, jak říkají, nechtějí platit provizi. Ostatně často ani neví, za co vlastně provizi platí.

Realitní makléři namítají, že lidé si neuvědomují, jak složité může být koupit nebo prodat nemovitost. „Někteří z našich klientů se nejdříve snaží prodat na vlastní pěst, ale pak zjistí, že to není věc, která se dá udělat jen tak bokem a přijdou k nám," konstatoval Bernhard Reikersdorfer, regionální ředitel Re/Max Austria.

Kanceláře argumentují i svou znalostí trhu a schopností efektivněji nemovitost prodat či sehnat. Ale uznávají, že argument o špatné zkušenosti platí. "Hlavním problémem, který v Evropě vidíme, jsou nedostatečné služby některých realitních agentur. Bohužel existuje mnoho příkladů toho, jak by to vypadat nemělo," vysvětlil Polzler.


 

Právě se děje

Další zprávy