Lépe není, stavebnictví je 15 % pod úrovní roku 2008

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 11. 2011 9:08
Za čtvrtletí klesla stavební produkce o 8,4 procenta
Nejbohatší čínská vesnice Chua-si slaví padesát let od svého založení. Každá rodina zde vlastní dům, auto, na účtech má 250 tisíc dolarů a užívá si bezplatnou lékařskou péči a vzdělání. Na snímku: stavba dalšího domu pro další úspěšnou rodinu z Chua-si.
Nejbohatší čínská vesnice Chua-si slaví padesát let od svého založení. Každá rodina zde vlastní dům, auto, na účtech má 250 tisíc dolarů a užívá si bezplatnou lékařskou péči a vzdělání. Na snímku: stavba dalšího domu pro další úspěšnou rodinu z Chua-si. | Foto: Reuters

Praha - Další meziroční pokles v řadě vykázalo ve srovnání s loňským rokem české stavebnictví. Podle aktuálního údaje Českého statistického úřadu pokleslo v září o 6,7 procenta, ve srovnání s předchozím měsícem bylo o 0,3 procenta výkonnější.

Hlavní podíl mělo na meziročním poklesu pozemní stavitelství, jehož výkon se snížil o 7,3 procenta, ale méně zakázek bylo i v inženýrském odvětví (pokles o 5,5 procenta). Při srovnání s předkrizovým rokem 2008 je české stavebnictví o 14,9 procenta níž.

Pokles vykázalo stavebnictví i v souhrnu za celé třetí čtvrtletí. Jeho produkce se snížila o 8,4 procenta, o něco vyšší podíl na tom měl propad v inženýrském stavitelství (pokles o 14,6 procenta), pozemní kleslo o 5,3 procenta.

Vydaných stavebních povolení je mírně více

Mírnou naději dává stavebníkům do budoucna počet vydaných stavebních pololetí, který stoupl v září i v celém čtvrtletí. Meziroční růst v září byl o něco vyšší, úřady vydaly o 4,4 procenta víc povolení, od července do srpna jich vydaly o 2,1 procenta víc než v loňském třetím kvartále.

V září mírně rostl také počet nově rozestavených bytů, který se zvýšil o 2,4 procenta, za celé čtvrtletí byl ale tento údaj o 7,4 procenta pod úrovní stejného období loňského roku.

Stejně jako v předchozích měsících i v září se snižoval počet dokončených bytů, klesl v meziročním srovnání o 41,5 procenta, za čtvrtletí nebyl propad tak velký, dokončených bytů bylo o 10,8 procenta méně než loni.

 

Právě se děje

Další zprávy