Makléři: Trh s realitami ovládají kupci a slevy

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 11. 2011 16:59
byty a domy se sice prodávají lépe než loni, výrazný růst poptávky ale vidět není
Foto: Jan Langer

Praha - Vládci realitního trhu v Česku jsou i nadále kupující. Poptávka po nemovitostech k bydlení je podle realitních makléřů, které redakce Aktuálně.cz oslovila, o něco vyšší než v roce minulém, žádný výrazný růst ale makléři nesledují.

"Naopak za současné období řína a listopadu je vidět ve srovnání se srpnem a zářím mírný pokles poptávky. Ve srovnání s loňským rokem je ale poptávka uričtě vyšší," soudí Lukáš Bůva, ředitel pražské pobočky společnosti Evropa Realitní Kancelář.

Zájemce o vlastní bydlení k větší aktivitě nevybudil ani pokles úroků u hypoték. Zájem sice mírně stoupl, ale spíš v rovině zvažování a rozhlížení se než co se týká reálných prodejů.

Ceny se stále hýbou, kupci to vědí

Kupující totiž stále vyčkávají, zda ceny bytů a domů nebudou dál klesat. "Dražší byty v atraktivní lokalitě, jako třeba v centru města, klesají ale jen mírně nebo si svoji hodnotu drží. Naopak nejvíce za klesly ceny panelákových bytů na větších sídlištích. Stálé oblibě se těší malometrážní byty v zajímavých, atraktivních lokalitách s dobrou dopravní obslužností. Stále také přetrvává zájem o byty v cihlových domech a zvláště pak byty s nízkými náklady na energie a služby, případně s dostupnou cenou," shrnul zájem současných kupců Petr Frey z realitní kanceláře Re/Max.

Podle Martina Ďuriše z RK Sting je zaklínadlem na trhu sleva. "Na trhu se objevilo hodně volných nemovitostí k prodeji. Vždy záleží na majiteli, jak rychle chce prodat. Dnešním trendem jsou slevy a na to musí být prodávající připraveni. Mohu říct, že žádná komodita nevykazuje odlišnou tendenci. Nabídek je dostatek. Kupující jsou také, ti jsou však více náročnější než v minulosti. Rozhodně mají z čeho vybírat," konstatoval Ďuriš.

Rostoucí zájem si zejména na jaře a v létě pochvalovali hlavně developeři, kteří v reklamních kampaních argumentovali rotoucím DPH za stavební práce od ledna 2012. Zatímco někteří makléři tento trend potvrzují, jiní jej označují za sotva postřehnutelný.

 

 

Právě se děje

Další zprávy