První panelák jde k zemi jen kvůli vzhledu

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
22. 11. 2011 15:22
Čtvrtina bytů v Česku je v paneláku
V centru Havlíčkova Brodu začali v těchto dnech dělníci bourat panelový dům. Podle zástupců radnice je to první panelák v republice, který se bourá z čistě estetických a architektonických důvodů. Po demolici těžkou bourací technikou, naplánovanou na konec listopadu, by se po odstranění sutin měl vrátit městu historický průhled na téměř kilometr dlouhou Havlíčkovu ulici z hlavního Havlíčkova náměstí.
V centru Havlíčkova Brodu začali v těchto dnech dělníci bourat panelový dům. Podle zástupců radnice je to první panelák v republice, který se bourá z čistě estetických a architektonických důvodů. Po demolici těžkou bourací technikou, naplánovanou na konec listopadu, by se po odstranění sutin měl vrátit městu historický průhled na téměř kilometr dlouhou Havlíčkovu ulici z hlavního Havlíčkova náměstí. | Foto: ČTK

Havlíčkův Brod - V Havlíčkově Brodě v úterý ráno začala demolice čtyřpodlažního panelového domu, který léta překážel v průchodu historickou Havlíčkovou uličkou.

Podle radního Libora Honzárka (TOP 09) padá k zemi první panelový dům na Vysočině. Jedná se zřejmě také o první panelový dům v Česku, který se odstraňuje čistě jen z urbanistických důvodů.

Budovu s 18 byty na Smetanově náměstí stavební firma do poloviny prosince rozebere a odstraní suť. Radnice jí za to zaplatí 2,8 milionu korun.

"Jsem opravdu rád, že to jde dolů. A myslím, že to tak cítí většina z nás," řekl dnes ČTK Honzárek. Dodal, že se ale najdou i lidé, kteří zvažují to, jestli náklady na demolici a na pořízení nových bytů pro nájemníky není příliš vysoká cena za zkrášlení města.

Demolice potrvá dva týdny

Bourání se rychle rozjelo. Mohutné kovové nůžky na dlouhém ramenu bagru začaly drtit panely od střechy. Podle odhadu hlavního stavbyvedoucího Karla Dupala z firmy ŽSD Modřice by dům mohl zmizet do konce příštího týdne. "Pro nás jako demoliční firmu to není žádná obrovská demolice. Specifika je spíš v umístění toho domu než v jeho velikosti," řekl.

Panelový dům z roku 1982 se nachází blízko památného Havlíčkova domu. Zabírá místo mezi dvěma náměstími, historickým Havlíčkovým a Smetanovým, jemuž dominuje socialistická panelová zástavba.

Smetanovo náměstí s panelovou zástavbu vzniklo v 70. letech minulého století v místě někdejšího koňského trhu, kde byly staré domy plošně zbourány. O odstranění problematického paneláku u Havlíčkova domu se na radnici debatovalo několik let. Rozhodnutí padlo na červnovém zastupitelstvu. Poslední nájemníci se odstěhovali během léta, vybrat si mohli jiný městský byt.

Čtvrtina bytů v Česku je v paneláku

Panelová výstavba přinesla v socialistickém Československu poměrně rychlé řešení bytové krize, ovšem za cenu často nízké kvality domů, ale i rezignace na jakékoli urbanistické řešení, a to zejména v posledních dekádách. Paneláky například zaplavily i historická centra některých měst, k odstrašujícím příkladům patří středočeský Benešov

Do roku 1990 se v ČR postavilo přibližně 62 500 panelových domů. Více než polovina z nich vznikla v 70. letech, jen mezi lety 1971 a 1980 se postavilo na 33 000 paneláků. V panelových domech je téměř 1,2 milionu bytů, což je více než čtvrtina všech bytů (včetně těch v rodinných domech) v ČR.

V posledních 20 letech se panelové domy dočkaly masivních investic do oprav, které mimo jiné prodloužily jejich životnost. Ta původní se liší podle typu konstrukce, neměla ale přesáhnout 40 let, rekonstrukce ji ale nejméně zdvojnásobují. Na druhou stranu ale vesměs chybí ucelenější dohled na vnější vzhled opravených paneláků, a tak se některé domy z uniformní šedivosti převlékají do divokých barevných kombinací.

 

Právě se děje

Další zprávy