Zájem o kanceláře klesne za 40 let o 20 procent

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 12. 2011 15:07
Evropě ubývá pracovní síla, boj o nájemníky kanceláří vyhrajou ti, kdo půjdou s dbou
3. místo v kategorii Nová administrativní centra Lyra Office Building Praha 5 Erste Group Immorent
3. místo v kategorii Nová administrativní centra Lyra Office Building Praha 5 Erste Group Immorent | Foto: Best of Realty

Praha - Příliš málo pracujících a příliš mnoho kanceláří, pokles poptávky o 20 procent. To je předpověď expertů společnosti Colliers International pro Evropu do roku 2050.

Současné kancelářské kapacity v Evropě jsou totiž střiženy na míru současné generaci narozené v době poválečného baby boomu. A to nejen co do počtu, ale hlavně co se vzhledu týká.

"Do roku 2020 vliv poválečné generace odezní, její zastoupení bude jen poloviční a v roce 2030 již v pracovní síle nebude fakticky zastoupena. Zástupci generace Y a Z tak budou mít při rozhodování o podobě pracoviště dominantní vliv," uvedla společnost ve zprávě.

Zatímco poválečná generace upřednostňovala pracoviště rozdělené do mnoha malých kanceláří, nové generace dávají přednost otevřenému prostoru.

Podle předpovědi poklesne poptávka po komerčních a administrativních prostorách v Evropě o 10% za dvacet let, do roku 2050 pak o dalších 10 procent. Kdo bude chtít udržet své budovy pronajaté, měl by už při jejich stavbě myslet na rozdílné požadavky současných generací.

"V opačném případě mohou počítat s větší mírou neobsazenosti budov a rychlejším opotřebením, což má za následek vyšší úroveň kapitálových výdajů pro jejich modernizaci a nižší nájmy, které generují nižší výnosy a návratnost investic," doporučuje Omar Sattar, Managing Director Colliers International pro Českou republiku.

 

Právě se děje

Další zprávy