Ještě klesnou ceny rodinných domů, věští experti

ČTK ČTK
7. 12. 2011 12:30
Proces hledání rozumné ceny bydlení ještě není u konce, tvrdí
KOTI Hostivař
KOTI Hostivař | Foto: YIT Stavo

Brno - Developeři v Česku jsou opatrnější. Tlačí na snížení cen stavebních prací. Kompenzují si tak předražené nákupy pozemků z minulosti, řekl dnes v Brně na odborné konferenci k realitám místopředseda představenstva společnosti RealSpektrum Group Jiří Fajkus. Podle něj klíč k rozvoji realitního trhu drží banky.

Stavaři obecně zahajují méně projektů a jde o menší díla. Klesají i ceny bytů. "Korekci ještě očekávám u cen rodinných domů. Podívání se pravdě do očí a přiblížení cen nabídkových a poptávkových je ještě před námi," uvedl Fajkus.

Proces hledání "rozumné ceny" za nemovitosti hodnotí pozitivně i ředitel consultingu společnosti Deloitte Luděk Niedermayer. Podle něj je to užitečná lekce pro domácnosti i investory. "Proces hledání rozumné ceny není ještě u konce, stavebnictví nemůže utéci reálné ekonomice," uvedl Niedermayer.

Realitky čekají menší prodeje

Podle Fajkuse bude klesat i výstavba "druhého bydlení", tedy domů, kteří si lidé vedle svých hlavních sídel staví například u golfových hřišť nebo v horách. Naopak budoucnost má bydlení pro seniory, což vychází z demografického vývoje.

"Poptávka bude obecně limitována dostupností hypoték a mohla by být podpořena obavami lidí o své peníze a snahou o bezpečnější investování úspor," uvedl Fajkus. Realitní kanceláře se musí vyrovnat s menšími prodeji. Poroste naopak podíl zakázek ze správy nemovitostí. Podle Fajkuse je to dobrá zpráva pro spotřebitele. "Bude se tlačit na kvalitu realitního servisu, na kvalifikaci makléřů, standardy realitních služeb," uvedl Fajkus s tím, že očekává další konsolidaci trhu.

Počet realitních kanceláří v Česku se loni poprvé za posledních deset let mírně snížil. V roce 2010 vykonávalo na tuzemském trhu zprostředkovatelskou činnost realitních agentur 18 838 subjektů, předloni to bylo 19 010 firem.

Obchodní centra se spíš rozšiřují

Hospodářská krize se projevila i v investicích developerů do výstavby nových kanceláří nebo obchodních center. Letos nebylo otevřeno žádné nové velké obchodní centrum. V roce 2012 má být hotová Nová Karolina v Ostravě. Dalším trendem jsou investice v menších městech či rozšíření stávajících.

Letošní rok Fajkus označil za rok komerčních investic. Zmínil například prodej brněnské Olympie nebo obchody, které realizovala společnost CPI podnikatele Radovana Vítka.

U kancelářských prostor budou podle Fajkuse firmy zlepšovat služby. "Heslem dne zůstane udržet klienta, zlepšit mu podmínky. Porostou bonusy pro nájemce, flexibilita nájemních smluv se bude zvyšovat," uvedl Fajkus.

Podle ředitelky společnosti Knight Frank Zdeňky Klapalové byla v minulých letech omezená spekulativní výstavba. Neobsazenost kanceláří například v Praze na hranici zhruba 11 procent je podle ní na zdravé úrovni. "Trh je v rovnováze, v dalších letech bude kancelářských prostor víc," uvedla Klapalová.

Podle Fajkuse je zajímavou investicí výstavba brněnského mrakodrapu AZ Tower. Obchody a kanceláře, které v nejvyšší budově v zemi v roce 2013 budou, nejsou pronajímány, ale jdou do prodeje.


 

Právě se děje

Další zprávy