Sekyra Group se vrací k zisku, pomohlo i vyšší DPH

ČTK ČTK
4. 1. 2012 9:02
Loňský rok bude znovu ziskový, očekává šéf firmy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: YIT Stavo

Praha - Developerská skupina Sekyra Group se loni přehoupla ze ztrát způsobených realitní krizí k zisku. Zatímco v roce 2009 společnost prodělala 290 milionů korun, za loňský rok čeká konsolidovaný zisk 135 milionů. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny (HN).

"Loňský rok považujeme za velmi úspěšný, prodeje bytů byly nejlepší za uplynulé tři roky," řekl HN majitel skupiny Luděk Sekyra. Důvodem je podle něj lepší dostupnost hypoték a rozhodnutí vlády o zvýšení DPH.

"Řada potenciálních kupců se rozhodla byt koupit dřív, než daň stoupne. V klíčových projektech, jako je Belarie nebo Korunní, loňské prodeje překročily naše očekávání," řekl Sekyra. V obou lokalitách loni skupina prodala byty za 950 milionů korun, musela je ale zlevnit zhruba o čtvrtinu.

Sekyra Group v Praze dokončuje prodej bytů z rezidenčních projektů zahájených ještě před vypuknutím první fáze realitní krize. A dále počítá se zahájením čtyř velkých pražských developerských projektů na pozemcích na Rohanském ostrově, kolem nádraží Žižkov a Smíchov a na Vítězném náměstí v Dejvicích.

První stavby by firma mohla podle Luďka Sekyry zahájit už v tomto roce. Se stavbou začne společnost pravděpodobně na Smíchově, kde podle Sekyry poptávka po administrativních prostorách stále trvá.

Sekyra zeštíhlil a propouštěl

Sekyra za poslední dva roky značně zeštíhlila. Objem aktiv skupiny klesl z předloňských 7,5 na pět miliard korun. Počet zaměstnanců se snížil o 40 procent na 40 lidí, skupina zjednodušila vnitřní strukturu, odprodala několik velkých projektů a zcela se stáhla z Ruska a ze Slovenska.

"Chceme se koncentrovat výhradně na naše projekty v Praze. Právě Praha je spolu s Varšavou považována za jediný perspektivní trh pro realitní investice ve střední a východní Evropě," dodal Sekyra.


 

Právě se děje

Další zprávy