Katastr nemovitostí má být spolehlivější, chce vláda

4. 1. 2012 16:15
Chystaná novela katastrálního zákona umožní zapsat i nájem
Sídlo Českého úřadu zeměměřického a katastrálního
Sídlo Českého úřadu zeměměřického a katastrálního | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vláda přijala návrh věcného záměru nového katastrálního zákona, který si vyžádá připravovaná změna občanského zákoníku. Nový zákon má například rozšířit počet věcných práv zapisovaných do katastru, nově definuje také nemovitost.

Vláda má návrh zákona schvalovat ve druhém čtvrtletí letošního roku tak, aby nový předpis mohl nabýt účinnosti shodně s novým občanským zákoníkem 1. ledna 2013.

"Jedná se o změny takového rozsahu, že na ně nelze reagovat pouhou novelizací dosavadních katastrálních předpisů, ale musí být přijat nový katastrální zákon, který se obsahu nového občanského zákoníku přizpůsobí," uvedlo ministerstvo zemědělství v předkládací zprávě.

Problematiku katastru nemovitostí, dosud uspořádanou dvěma zákony, má do budoucna upravovat jeden zákon. Nový katastrální zákon má nahradit současný zákon o katastru nemovitostí a zákon o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem.

Chystané legislativní změny mají vnést na realitní trh více jistoty, uvedl již dříve předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Karel Večeře.

Zatímco nyní je možné zápis v katastru soudně zpochybnit, nová úprava bude počítat s takzvanou materiální publicitou. To znamená, že zápis v katastru bude mít přednost před skutečností a každý se bude moci na údaje v katastru plně spolehnout.

V katastru se v souladu s chystaným novým občanským zákoníkem nově objeví také skutečnosti, které se dosud nezapisovaly. Nepovinně se bude moci do katastru zapsat například nájem.

 

Právě se děje

Další zprávy