Domy Na Fialce jsou zkolaudované, potíže ale nekončí

ČTK ČTK
18. 1. 2012 12:05
Rodiny čekaly na kolaudaci přes půl roku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: YIT Stavo

Říčany - Více než půl roku čekaly na kolaudaci tři bytové domy projektu Na Fialce v Říčanech u Prahy. Na tento poslední krok netrpělivě čekaly desítky rodin, které se kvůli potížím s kolaudací nemohly nastěhovat.

Jak informovala ČTK, stavbu se již zkolaudovat podařilo. Podle Jitky Wohlgemuthové z říčanské radnice investor odstranil vytýkané nedostatky.

Společnost RIM International dostavěla tři z plánovaných šesti domů a čekala na kolaudační povolení. To se ale úřady zdráhaly vydat. Kvůli průtahům se dostali do potíží lidé, kteří si byty koupili. Někteří museli podle médií dočasně bydlet u příbuzných nebo na ubytovnách.

"Na začátku kolaudace byly zjištěny tak výrazné nedostatky, že se nedalo s užíváním stavby počítat," uvedl tajemník říčanského městského úřadu Tomáš Mařík. Šlo zejména o napojení na městskou kanalizaci nebo řešení dopravy v okolí domů. Stavební úřad vydal kolaudační souhlas až poté, co investor dokončil dopravní propojení s ulicí Politických vězňů, se kterým původně vůbec nepočítal.

Druhá etapa = další připomínky

I tak má říčanská radnice k projektu výhrady a chce investora přimět k snížení rozsahu výstavby v druhé etapě. "Nejvíce problematický se jeví objekt F, jde o velký rohový blok, který výrazně změní podobu této části města," uvedl starosta Vladimír Kořen (Klidné město). Stanovisko RIM International se ČTK nepodařilo získat.

Jak jednání dopadnou, je podle Kořena otázkou. "Investor dostal od bývalého vedení města zelenou a uzavřené smlouvy je samozřejmě nutné dodržovat. Na druhé straně nedořešené vztahy nepodložené řádnými smlouvami se musí řešit v zájmu města a jeho všech obyvatel," dodal starosta.

Kolaudace se týká prvních tří domů se sedmi desítkami bytů. Další tři domy s téměř 60 byty ještě mají být postaveny. Proti výstavbě dlouhodobě bojuje občanské sdružení Fialka, podle nějž by měl být pozemek v centru města v lokalitě u vlakového nádraží určen spíše pro veřejnou vybavenost.

Radnice zase tvrdí, že jsou na pozemku ničeny stromy, jež měly stavební aktivity přežít. RIM International ale namítá, že postupuje v souladu se zákonem. Jednatel firmy Petros Papadopoulos v minulosti prohlásil, že kvůli aktivitám sdružení Fialka se celý projekt zdržel o tři roky. Spory provází výstavbu od roku 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy