Plzeň chystá centrum architektury, potřebuje ale dotaci

td
1. 2. 2012 11:17
Zajímavý projekt chce v Plzni propojit interiéry architekta Adolfa Loose s expozicí a výzkumným centrem architektury
Plzeňský primátor Martin Baxa sprejuje: Červený sprej zakrývá slova "kandidát na" a zbude "Evropské hlavní město kultury".
Plzeňský primátor Martin Baxa sprejuje: Červený sprej zakrývá slova "kandidát na" a zbude "Evropské hlavní město kultury". | Foto: Plzeň 2015, o.p.s.

Plzeň - Unikátní projekt badatelského Centra pro výzkum architektury 19. a 20. století dostal zelenou. Rekonstrukce objektu, ve kterém by se mělo centrum nacházet, vyjde zhruba na 50 milionů korun, ale interiéry, na kterých se podílel světově známý architekt Adolf Loos, si takovou investici bezesporu zaslouží. Badatelské centrum bude provozovat příspěvková organizace Západočeská galerie, finanční prostředky potom poskytne přímo Plzeňský kraj.

Budoucnost architektonického výzkumu  záleží na dotacích

Budovu Klatovská 110, která se pyšní dobovými interiéry, již město bezúplatně převedlo na kraj, a tak se v objektu může začít s rekonstrukcí vnitřních prostor. Právě tam by se měla v budoucnu nacházet stále expozice architekta Adolfa Loose. Termín dokončení Centra pro výzkum architektury 19. a 20. století ještě nelze s přesností určit, důležitou roli totiž hrají získané dotace. Plzeňský kraj požádá o příspěvek z Norských fondů, v případě neúspěchu však bude probíhat realizace projektu průběžně přibližně až do roku 2020.

Neobyčejné interiéry se otevřou veřejnosti

"V Čechách je už běžné, že si galerie pod sebe berou podobné typy objektů. Například Moravská galerie v Brně spravuje Jurkovičovu vilu, Galerie umění Karlovy Vary Becherovu vilu," řekl ČTK ředitel Západočeské galerie Roman Musil.

Právě Západočeská galerie jako jediná v regionu před téměř třemi lety založila sbírku architektury, jako jeden ze svých hlavních cílů momentálně označuje zpřístupnění unikátních prostor veřejnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy