Úředníci v Praze, ti se mají. V zeleni jich sedí nejvíc

ČTK ČTK
6. 3. 2012 16:59
Praha má nejvíc ekologicky šetrných kancelářských budov ve střední Evropě
Sídlo ČSOB
Sídlo ČSOB | Foto: Aktuálně.cz, Skanska

Praha má nejvíc takzvaných zelených kancelářských ploch ve střední a jihovýchodní Evropě. V celém regionu je 670 tisíc metrů čtverečních kanceláří v ekologicky šetrných budovách, z toho je zhruba 35 procent těchto ploch v českém hlavním městě. Uvedla to realitní poradenská společnost Jones Lang LaSalle (JLL).

"V České republice je pomyslným motorem ženoucím zelenou výstavbu strana developerů, kteří se tak snaží vyjít vstříc požadavkům realitních investorů. Právě ti environmentální certifikaci při vyhodnocování vhodnosti té či oné investice buď vyžadují, nebo k ní významně přihlíží," uvedl vedoucí oddělení kancelářských nemovitostí pražské pobočky JLL Eduard Forejt.

Varšava dohání Prahu

Zdatným konkurentem Prahy se ale ve výstavbě šetrných kanceláří stává Varšava. "Aktuálně je v regionu ve výstavbě více než 500.000 metrů čtverečních nových kanceláří, které usilují o environmentální certifikaci, a z toho se téměř 400 tisíc čtverečních metrů plánuje ve Varšavě," sdělil odborník JLL na kancelářským trh Kevin Turpin.

Ve střední a jihovýchodní Evropě se podle JLL používají pro hodnocení šetrných budov nejčastěji mezinárodní certifikáty LEED a BREEAM. Hodnotí například dopad projektu na životní prostředí v lokalitě, energetickou úspornost, šetření s vodou v budově nebo užití nezávadných stavebních materiálů z místních zdrojů.

Neobsazené kanceláře přibývají

V závěru roku 2011 bylo v Praze celkem 2,8 milionu metrů čtverečních moderních kanceláří. Neobsazenost pražských kanceláří ve stejném období mírně stoupla na 12 procent, vyplývá ze statistik sdružení realitních poradenských firem Prague Research Forum. Bez nájemce bylo 336.000 metrů čtverečních administrativních ploch.

Největší pražské kancelářské budovy, které mají nebo usilují o ekologickou certifikaci:

Budova Plocha (m2) Lokalita
Centrála ČSOB 37.700 Praha 5
Gemini A,B 33.500 Praha 4
Filadelfie (BB Centrum) 28.000 Praha 4
Amazon Court (River City) 19.500 Praha 8
Futurama Business Park I. 16.000 Praha 8
River Garden Office (ve výstavbě) 17.000 Praha 8
City Green Court (ve výstavbě) 14.500 Praha 4

Zdroj: Jones Lang LaSalle

 

Právě se děje

Další zprávy