Poradna: Plány na pasivní dům proberte s experty

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 11. 2011 17:59
Správné pasivní bydlení začíná se správným projektem
Foto: Jan Langer

Praha - Mít dům, který si v průběhu let sám na sebe vydělá díky úsporám za složenky, chce v Česku stále více lidí. Zatímco nízkoenergetické bydlení už vzniká i ve fomě bytových domů, nejúspornější varianta, pasivní bydlení, je vyhrazeno stále jen rodinným domům jednotlivců.

Spolu s popularitou těchto staveb roste i zkušenost stavebníků, kteří se na ně specializují. Přesto neuškodí dodržet několik hlavních zásad, abyste si mohli být jisti, že váš budoucí dům bude opravdu pasivní.

Experti z Centra pasivního bydlení radí nepodcenit celou záležitost už od začátku a svěřit projekt domu do rukou zkušeného architekta, který se tímto typem bydlení zabývá. Seznam takových architektů najdete na stránkách Centra pasivního domu.

Zkušený odborník nepodcení záležitosti, které jsou pro pasivní dům zásadní - například orientace prosklených stěn na jih nebo celková kompaktnost domu. Pokud byste si ale svou volbou nebyli ani s projektem v ruce jisti, můžete si jej nechat zkontrolovat v některé z poraden Centra.

Projektant vám pravděpodobně doporučí i konkrétní materiály - zatímco někteří stavitelé přísahají na tradiční dřevo, jiní dávají přednost masivní cihlové nebo betonové konstrukci. Váš projektant vám navíc bude umět vysvětlit, proč zvolil konkrétní materiál.

Zásadní je pro pasivní bydlení i použitá izolace a výběr oken, která jsou potenciálně místem, kde by mohlo unikat nejvíc tepla - standardní je zasklení oken trojskly.

Jak upozorňuje Klára Tydlačková z Centra pasivního domu jedním z důležitých faktorů je i míra těsnosti obálky domu, kterou lze ale před dokončením stavby otestovat. Test se provádí ještě před vložením snížených podhledu, aby bylo možné nedostatky opravit.

Technologie pro pasivní domy se neustále zlepšují a zlevňují, na čem byste ale šetřit rozhodně neměli je vzduchotechnika. Systém nuceného většání s rekuperací jednak zajišťuje výměnu vydýchaného vzduchu za čerstvý, zároveň ale zajišťuje využití tepla z odpadního vzduchu. V pasivním domě byste za ideálních podmínek neměli cítit potřebu větrat.

 

Právě se děje

Další zprávy