Červotoč. Jak ho poznat a jak se ho zbavit?

Andrea Berniová
15. 3. 2012 8:17
Červotoč je nepříjemný návštěvník, který dokáže potrápit. Jak na něj?
Foto: Daniela Dostálková

Červotoči jsou obávanými škůdci. Ničí cokoli ze dřeva. Vytvářejí v něm totiž otvory, „chodbičky", čímž narušují jeho strukturu. Pokud se proti červotočovi nezasáhne, napadá dřevěný nábytek nebo trámy a v nejhorším případě i dřevěné stěny, například u chat.

Jak poznáte, že se do vašeho nábytku dal červotoč? Kromě znatelných dírek také podle toho, že se z nábytku sype dřevěný prášek, který za sebou škůdce zanechal v chodbičkách spolu s trusem. V úplném tichu můžete červotoče dokonce i slyšet. Zvuk, který se ozývá při jeho ničení dřeva, se podobá chroupání. Je důležité kontrolovat každý kus nábytku, který si přivezete domů například z bazaru. Pokud by byl napaden červotočem, mohl by se tento škůdce rozšířit dál. Aby se červotoč nedostal do dřeva, které hodláte použít na topení, je dobré zbavit ho kůry.

Pomůže chemie nebo záření

Co dělat, když zjistíte, že budete muset bojovat s červotočem? V dnešní době jsou k dispozici různé přípravky. Některé působí zároveň i proti houbám či plísním. Důležité je, aby přípravek dokázal ničit larvy červotoče, které právě dřevo ničí, ve všech jejich vývojových stádiích. Může mít také schopnost chránit dřevo i do budoucna.

Čím dříve je červotoč objeven, tím lépe, napáchá totiž méně škod. Kromě chemických přípravků se dá červotoč, ale i tesařík, který také škodí dřevu, zahubit i gama zářením. To rozehřívá vše, co v sobě má vodu - na suché dřevo tedy nepůsobí, ale na larvy červotoče v něm ano. Tato metoda je ale vhodná jen pro nábytek nebo rozebrané schody, to vše se dá vložit do ozařovací komory. Stěny chaty bohužel ne. Tam pomohou tedy jen chemické prostředky. Důležité je začít hned jednat. Po delší „návštěvě" červotoče se může nábytek i rozpadnout.

 

Právě se děje

Další zprávy