Developeři se snaží šetřit, byty zdraží kvůli DPH o 5%

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 10. 2011 20:00
Developeři se snaží projekty neprodražovat, aby měli šanci je prodat.
KOTI Hostivař
KOTI Hostivař | Foto: YIT Stavo

Praha - Dvojí zvýšení sazby daně z přidané hodnoty za stavební práce v následujících dvou letech zvýší ceny dokončovaných bytů o čtyři až pět procent.

Podle realitní kanceláře Tide Reality, která se specializuje na prodej bytů v developerských projektech, se růst DPH na konečných 17,5 procenta ze současných deseti procent neprojeví na konečné ceně v plné výši, kupující jej však pocítí.

Developeři podle Pavla Velebila hledají pro projekty, které mají být v letech 2012 a 2013 dokončeny, způsoby jak ušetřit. "Dochází k diferenciaci standardů podle cenové kategorie jednotlivých projektů, nově se objevuje tlak na samotnou úsporu v projektové části - jednodušší konstrukce, více pravidelnosti, vyhýbání se atypickým prvkům," uvedl Velebil.

Navzdory tomu ale úspory celý růst sazby DPH za stavební práce nepohltí.

Nejžádanější jsou byty před kolaudací

Po nárůstu poptávky v době diskusí o zvýšení DPH se ve druhém pololetí podle odborníků zájem o nové bydlení ustálil. Letošní léto ale bylo mimořádné.

"Během léta jsme zaznamenali větší počet prohlídek než v květnu a červnu, klienti často upřednostňovali prohlídky v průběhu dne, tedy během standardní pracovní doby. Počet obchodů se zvýšil téměř o třetinu," dodal Velebil.

Největší zájem měli lidé o developerské projekty dokončené v posledních měsících nebo těsně před kolaudací. Problém ale stále představují byty, které jsou na trhu již přes dva roky.

"Často se totiž horší dispozice bytu, špatná orientace vůči světovým stranám, horší výhled nebo horší osvětlení bytu projeví až po dokončení. A v některých projektech tvoří velkou část neprodaných bytů právě ty, které vykazují podobné 'vady'," konstatoval.

 

Právě se děje

Další zprávy