Tapety promění tvář interiéru. Jak vybírat?

Ingrid Špátová
7. 11. 2011 14:35
Podle čeho vybrat tapety do interiéru?
Design Aura z kolekce The Spirit of the Forest
Design Aura z kolekce The Spirit of the Forest | Foto: F.Sešlapal

Tapeta dokáže dotvořit atmosféru prostoru a je především designovým prvkem. Při jejím výběru je třeba si rozmyslet, kolik do nákupu investovat a kam tapety umístit. Hodí se do místností, kde budou sloužit jako zvýraznění plochy stěn. Jsou vhodné do společenských prostor domácnosti, také proto, že jsou zde vystaveny menšímu opotřebení.

Tapety by rozhodně měly korespondovat se stylem a vybavení v místnosti, mohou se stát i hlavním dekorativním prvkem. Je třeba myslet i na to, jakým vlivům budou vystaveny, nebo jakému účelu by měly sloužit. Do kuchyně či dětského pokoje se hodí omyvatelné tapety, k optickému zvýšení místnosti tapety se svislým vzorem, k rozšíření pokoje zase se vzorem vodorovným.
Nejběžnější a nejlevnější jsou tapety papírové, které ovšem neodolávají vlhkosti a nesnadno se aplikují. Dražší variantou je syntetický papír, který je chráněn před opotřebením a lze omývat bez ztráty svého vzhledu.

Velmi odolné jsou skelné tapety, které se prodávají jak hladké, tak s plastickými vzory. Lze je přetírat omyvatelnými barvami a využít svou fantazii pro změnu jejich designu.

Látkové tapety jsou textilní verzí papírových. Vyrábí se nanesením textilního vlákna na podkladovou vrstvu. Dokážou místnost odhlučnit a zateplit. Nejsou však tak běžné, protože jsou náročné jak na údržbu, tak na finance.

Není nutné si zvát domů odborníky díky samolepícím tapetám, které zvládne aplikovat bez problému každý. Podobně snadné je to s tapetami vliesovými, které se nemusí potírat lepidlem ani vlhčit.

Při pořizování tapet je dobré koupit zhruba deset procent navíc kvůli ztrátám.

 

Právě se děje

Další zprávy