Video: Tak se staví dům za méně než milion

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 11. 2011 14:05
Podívejte se, jak se staví Freedomky
Foto: Veronika Skálová

Brno - Zapomeňte na železobetonovou konstrukci, základy zakopané několik metrů v zemi a dlouhé měsíce stavebního ruchu a čekání. Freedomky, minimalistické bydlení, které můžete postavit kamkoliv, se totiž staví celé tři měsíce v brněnské kryté hale firmy. Namísto železobetonové konstrukce tvoří jeho kostru dřevěné trámy, dřevo je vůbec hlavním stavebním materiálem.

Podívejte se, jak vznikaly domky, které nyní stojí ve Švýcarsku:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Stavba postupuje podobně jako u běžného domu, jen je vzhledem k použiým materiálům výrazně rychlejší. Poté, co vznikne "hrubá stavba" včetně pečlivého zateplení, které umožňuje užívání domku jako nízkoenegetického i ve vysokých nadmořských výškách.

Hned poté je v domku zajištěn potřebná rozvod vody a elektřiny, následuje osazení koupelny a nastupují nábytkáři, kteří téměř všechny stěny domku pokryjí úložnými prostory. V menší variantě je jich 5 krychlových metrů, ve dvoupokojovém domku 12 krychlových metrů.

Pokud však má nový majitel zájem pouze o verzi "studio" dostane pouze skořápku s vybavenou koupelnou. Ne vždy chce totiž majitel využít domek k bydlení - mohou sloužit i jako kancelář nebo třeba prodejna s malým skladem.

Pokud chce ale majitel domek obytný (ve verzi klasik) dostane modul plně vybavený nábytkem, koupelnou a kuchyňskými spotřebiči. To vše je v domku umístěno ještě před převozem.

Když je hotovo, zajistí se veškerý nábytek proti poškození a celý čtyři metry široký dům se naloží jeřábem na nákladní vůz. Na místo určení putuje jako nadměrný náklad a v ideálním případě se umisťuje na zemní vruty. Instalace za pomoci jeřábu trvá jen pár hodin, stejně jako napojení na inženýrské sítě. A můžete bydlet.

 

 

Právě se děje

Další zprávy