Mít byt na horách bylo terno. Už není. Ceny padají dolů

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 11. 2011 13:00
Často předražené apartmány prošly kolaudací ještě před krizí
Foto: Jaroslav Stejskal

Praha - Investovat do realit je "in" a lidé nebudou mít hned tak dost, mysleli si developeři a předháněli se v nabídkách pohodlného sezónního bydlení na českých horách.

Příchod recese ale zájem o horské apartmány, jejichž cena často převyšovala dva miliony korun za dvoupokojový byt, zchladil stejně jako zbytek realitního trhu. Z původně výhodných investic jsou nyní klasické předkrizové ležáky.

"V současném období ekonomické nejistoty klesá počet zájemců z velkých měst, kteří si kupovali byt na horách jako své víkendové bydlení a zároveň jako investici," konstatoval Jan Koubík ze společnosti Bemett.

Lépe hned tak nebude, ceny proto klesají

V současné době je možné na internetu najít desítky nabídek na bydlení v Krkonoších, Krušných horách, Jeseníkách nebo Orlických horách. Výhled na to, že důsledky krize se české ekonomice hned tak setřást nepodaří, srazil jejich ceny o dost níž - mnohde až o pětinu.

Zájem nepomáhá zvýšit ani ujišťování developerů, že pokud majitel byt na lyžařskou sezónu pronajme, zaplatí si tak hypotéku na celý rok. Některé stavby jsou dokonce vybavené centrální recepcí a majitelům domů nabízí rezervační systém na pronájmy bytů.

"Byty v horských střediscích v Jeseníkách i v Orlických horách doprodáváme se slevou 20 procent a s další výstavbou na horách v nejbližší době nepočítáme,"  dodal Koubík.

V novějších projektech jsou dostupné i menší byty s cenou začínající pod milionem korun. V nabídce jsou ale stále i apartmány nebo studia zkolaudovaná těsně před příchodem krize. Jejich ceny bez DPH neklesají pod milion a půl a často překračují 2,5 milionu korun. Předkrizové ležáky tak zřejmě nejsou výsadou velkých měst.

 

Právě se děje

Další zprávy