Barvy a my. Jak působí různé odstíny v interiéru?

JKab
8. 12. 2011 3:07
Zařízení nového bytu, případně kanceláře a administrativních prostor, si žádá příjemné prostředí a klíčem k němu není jen útulné zařízení, nýbrž i odpovídající barevné ladění prostoru
obývací pokoj
obývací pokoj | Foto: Isifa/Thinkstock

Při zařizování bytu by si například novomanželé měli svůj domov ladit do barev jako hnědá, žlutá nebo oranžová, jejichž odstíny evokují vřelost a jídlo a někomu mohou připomínat i materiální zajištění. Dobře na ně budou jistě působit i takové uklidňující barvy jako bílá nebo světle modrá. Lidé cítící touhu po přírodě budou obohacovat vnitřní design svého obydlí o žlutou a zelenou, případně barvami připomínajícími oblíbené květiny dle osobního vkusu.

Každopádně zůstává pravdou, že místa jako ložnice, kuchyně, či obývací pokoj by měly navozovat klid, a v případě rodinného bytu či domku, celkovou harmonii. To znamená upozadit agresivní barvy (např. červenou) nebo pochmurné (šedá, černá). Dětský pokoj, je zase zvláštní tím, že by měl nejmladším obyvatelům domácnosti ukazovat rozličné možnosti prostřednictvím různorodých a spíše jasných barev, ale předchozí poučky by měly platit i v tomto případě.

Experimenty ze zahraničí ukázaly, že děti umístěné do modře laděné místnosti projevovaly mnohem menší aktivitu a agresi než ty v červené. Samozřejmě však mohou nastat psychické i vnější okolnosti, kdy útlum energie není zdravý, proto není možné brát barevné složení jako nástroj kontroly, spíš jako uměřený lék. 

Jeden z bodů kritiky, který občas můžeme seslat na hlavu našeho zaměstnání, je právě vzhledově nevyhovující pracoviště. Podoba kanceláří, administrativních prostor a jiných destinací „bílých" límečků by měla  najít rovnováhu mezi frustrující „šedí" a  křiklavostí odvádějící pozornost. Individuální hledisko, jakkoliv je těžko ho dosáhnout, by se v budoucnosti mělo stále více zohledňovat, nebo by přinejlepším bylo užitečné udělat prostředí co nejzajímavější a nejklidnější.   

 

Neznámé další účinky

 

Někteří léčitelé přisuzují jednotlivým barvám další zajímavé vlastnosti. Podle jejich modelů  neexistuje pouze dichotomie rudá vs. modrá související se snižováním a zvyšováním krevního tlaku. Zelená prý může podpořit tělo v boji proti rakovině, bílá zase jako obecná prevence proti nemocem. Psychika samozřejmě ovlivňuje mnohé a psychiku ovládají naše smysl. Možná tedy tyto „berličky" představují důmyslný kód, jakým okolí ovlivňuje chod našeho nitra.

 

 

Právě se děje

Další zprávy