Češi se bojí podvodníků a provize, makléřům se vyhýbají

TD
9. 12. 2011 10:19
Češi jsou v prodeji realit samostatnější, bez pomoci však dělají chyby
Řada domů na prodej v jižním Londýně
Řada domů na prodej v jižním Londýně | Foto: Reuters

Vysoká provize, nepřehlednost služeb a obavy z podvodu. Právě tyto problémy odrazují většinu lidí, kteří zamýšlejí prodat dům, od spolupráce s realitními kancelářemi. Většina majitelů nemovitostí se nakonec rozhodne prodat dům či byt na vlastní pěst, bez pomoci odborného makléře. Hlavním argumentem bývá právě snaha ušetřit provizi, kterou kanceláře vyžadují za právní servis a zprostředkování transakce.

Není to ale jen špatná pověst realitních kanceláří a jejich zaměstnanců, co ovlivňuje rozhodnutí o samostatném jednání. Prodej realit bez odborného poradce se stává normou a internetové prostředí tomu značně napomáhá. Servery, které nabízejí prostor pro soukromý prodej a pronájem dávají jasně najevo, že se lze bez makléře snadno obejít. Majitelé se však bez odborné pomoci dopouští řady chyb, které je paradoxně mohou připravit o více, než by zaplatili realitní kanceláři.

Tím, že prodejce nemá žádnou právní podporu a kontrolu, připravuje se o nositele zodpovědnosti. Naopak roste riziko podvodů, legislativních nejasností či špatného odhadu ceny nemovitostí. I když však prodejce své chyby odhalí, zkušenost se dál nešíří a ti, kdo postupují stejným způsobem, se prohřešků nemohou vyvarovat.

V České republice zisk realitních kanceláří stále klesá a dochází k silnému úbytku takto zaměřených firem. Sílí naopak největší kanceláře, které investují do školení makléřů a budování pověsti značky.

 

Právě se děje

Další zprávy