Starší byty jsou o pětinu levnější než před krizí

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 12. 2011 16:40
Ceny klesly ve všech krajských městech, nejvíc v Ostravě
Foto: Kaspen/Jung v. Matt

Brno - Až o pětinu se od roku 2008 v některých krajích snížily ceny starších bytů. Ve srovnání cen více než 50 tisíc bytů v České republice to zjistil Institut regionálních informací (IRI).

Podle něj v letošním roce sice pokles cen zpomalil, ale pokračuje dál. Největší propad ceny zaznamenaly byty v Ostravě, které podle IRI zlevnily z předkrizové úrovně o 23,8 procenta, naopak nejméně se ceny snížily v Ústí nad Labem, kde klesly o pět procent.

A pokles cen pokračuje, přestože je pomalejší, tvrdí zástupci IRI.

"Pořád ale není žádný důvod k tomu, aby se ekonomika oživila a ceny šly nahoru. Optimistická varianta je, že ceny budou stagnovat. Tlak na pokles cen tady je. Lidé mají méně peněz, i když chtějí byty kupovat," říká jednatelka institutu Milada Kadlecová.

Nájemné neklesá tak prudce

Klesá také úroveň tržního nájemného, i když ne tak prudce jako ceny starších bytů. Od roku 2008 nejvíce pokleslo tržní nájemné v Plzni, kde se snížilo o 16,7 procenta, naopak v Olomouci za stejné období o 12,9 procenta vzrostlo.

"V příštích měsících neočekáváme žádné výraznější změny tržního nájemného, jeho výše bude spíše stagnovat. Výraznější změny se dají čekat až od roku 2013, kdy skončí regulace nájemného mimo jiné ve zbývajících krajských městech a v Praze," dodává Kadlecová.

 

Právě se děje

Další zprávy