Developerům pomohlo zvýšení DPH. Prodali více bytů

Veronika Skálová Veronika Skálová
3. 1. 2012 16:41
Počet prodaných novostaveb byl loni nejvyšší za čtyři roky
Foto: Jan Langer

Praha - Obava z rostoucí daně z přidané hodnoty za stavební práce od ledna letošního roku ovlivnila zájem o nové byty v Praze. Snaha koupit bydlení ještě za nižší, tedy desetiprocentní sazbu vyhnala prodej novostaveb v projektech s více než 50 byty nejvýše za poslední čtyři roky.

Informovala o tom developerská společnost Ekospol, která trh s rezidenčním bydlením sleduje. Podle jejích údajů se za celý uplynulý rok v Praze prodalo 3 455 bytů, tedy o 46 více než v roce 2008, který byl první poznamenaný propadem zájmu kvůli krizi.

Boomu se prodej ani nepřiblížil

S posledním předkrizovým rokem 2007, kdy jen v Praze prodali developeři 5 356 bytů, se však loňský rok stále nemohl srovnávat.

"Vývoj v roce 2011 můžeme rozdělit na dvě poloviny. V prvním pololetí prodeje přibližně odpovídaly trendu předchozího roku, ve druhém ale došlo ke skokovému nárůstu. To byl právě efekt zvyšování DPH," uvedl Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti.

Je to patrné i z podrobných výsledků jednotlivých čtvrtletí. Zatímco v prvních dvou kvartálech se prodalo mezi sedmi a osmi stovkami nových bytů, tedy podobně jako na konci roku 2010, ve třetím čtvrtletí změnilo majitele 988 bytů - to je víc než ve druhém čtvrtletí roku 2008, kdy začal pokles zájmu.

Lidé se předzásobili

Fakt, že řada kupců své rozhodnutí kvůli růstu DPH o 4 procenta loni urychlila, v letošním roce realitnímu trhu neprospěje. Naopak v jeho prospěch bude podle Korce působit další plánované zvýšení daně, ze 14 na 17,5 procenta, a končící deregulace nájemného.

"Trh ukázal, že přirozená úroveň poptávky po novostavbách v Praze je někde okolo hranice 3 000 bytů ročně. Myslím, že od druhého čtvrtletí se lidé znovu budou soustředit na DPH a její další plánované zvýšení. Tolik bytů, jako vloni, se letos asi neprodá, meziroční pokles ale odhaduji na maximálně 10 procent," dodal Korec.

Upozornil také, že navzdory rostoucímu zájmu se nadále nepodařilo vyprodat řadu předkrizových ležáků s příliš vysokými cenami, na odbyt šly byty v takových projektech, které se pružně přizpůsobily novému vývoji na realitním trhu - tedy poklesu cen, důrazu na kvalitní lokalitu a zájmu o spíše menší výměru bytů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy