Spokojených na sídlištích přibývá, ostatní se stěhují

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 1. 2012 16:54
Lidé mají raději sídliště, kde nejsou domy příliš nahuštěné
4.-10. místo (top10) bez pořadí Vlastník: SBD Rozvoj, Opava Adresa: Liptovská 26-8, Opava Projektant: Rail spol. s r.o., Ing. Illík Zhotovitel: Rail spol. s r.o., Ing. Illík, STUNEX CZ s.r.o.,
4.-10. místo (top10) bez pořadí Vlastník: SBD Rozvoj, Opava Adresa: Liptovská 26-8, Opava Projektant: Rail spol. s r.o., Ing. Illík Zhotovitel: Rail spol. s r.o., Ing. Illík, STUNEX CZ s.r.o., | Foto: Svaz českých a moravských bytových družstev

Brno - Lidé, kteří bydlí na brněnských sídlištích, jsou stále spokojenější, zejména díky revitalizaci paneláků, rozrůstající se zeleni a dobré dostupnosti hromadné dopravy. A mimo jiné také díky faktu, že ti, kdo byli na konci 80. a uprostřed 90. let minulého století s životem na sídlišti nespokojeni, už se přestěhovali jinam.

Ukazuje to série tří výzkumů, které mezi obyvateli několika brněnských sídlišť nechal udělat v letech 1988, 1995 a 2011 Magistrát města Brna.

Zatímco v roce 1988 bylo se svým bydlením spokojeno 54 procent dotázaných a 10 procent bylo vyloženě nespokojených, v loňském roce bylo s bydlením spokojeno 65,8 procenta dotázaných a jen 5,5 procenta pak vyjádřilo svou nespokojenost.

Nespokojení se odstěhovali

Podle magistrátu je důvodem privatizace bytů, která zvýšila počet vlastníků bytů tak, že převážili nad nájemníky nebo členy družstva. Kdo je majitelem vlastní střechy nad hlavou, bývá zpravidla s bydlením spokojenější než ten, kdo platí každý měsíc do cizí kapsy.

Dalším důvodem je pak pokračující revitalizace sídlišť, ale i fakt, že v nejpozději v době předkrizového realitního boomu využila řada nespokojených příležitost a ze sídliště se odstěhovala do novostavby nebo rovnou do rodinného domu.

Na sídlištích lidé nejvíc oceňovali jejich stav a množství zeleně, klid k bydlení a dostupnost MHD. Naopak za hlavní nevýhody označovali nedostatek parkovacích míst, příliš velkou hustotu zástavby a tedy i vysokou koncentraci lidí a s ní související anonymitu, ale také špatnou dostupnost hromadné dopravy.

Zřetelně byl podle průzkumu vidět rozdíl mezi jednotlivými sídlišti. Z celkem šesti míst (Vinohrady, Bohunice, Bystrc II, Kamenný Vrch, Lesná, Kamechy), kde se průzkumníci na kvalitu života vyptávali, si nejlépe vedla Lesná, což ale výzkumníci přisuzují i tomu, že na Lesné žije vysoké procento seniorů, jejichž spokojenost pramení z dlouholetého užívání bytu. Dobře si ale vedla i Bystrc II.

Naopak podprůměrné výsledky vykázala sídliště Vinohrady a Kamenný vrch - lidé nejsou spokojeni s bytem ani domem v němž žijí a nevalná je i pověst obou sídlišť. Právě tato dvě brněnská sídliště se totiž vyznačují velmi hustou zástavbou.

 

Právě se děje

Další zprávy