Udělejte si zahradu na střeše, ušetříte za energie

td
13. 1. 2012 14:16
Nemáte zahradu? Vytvořte si ji na ploché střeše domu! Seznamte se se zelenou střechou
Foto: Aktuálně.cz

Kdo alespoň jednou nesnil o tom uniknout z šedi města do přírodní zeleně. Domy ve velkých městech si jen málokdy mohou dovolit vlastní zahrádku, nabízí se však modernější a mnohem zajímavější varianta - zelená střecha. Nejenže vypadá skvěle a je ekologická, ale navíc poskytují další prostor a zvyšují izolaci, čímž šetří energii a s ní i peníze. Zelené střechy zapadají do konceptu moderní architektury, která se drží souladu s přírodou a ekologií.

Hlavními výhodami osázené střechy je značná ochrana střešní izolace, se kterou je spojeno i výrazné prodloužení její životnosti. Zarostlé střechy také zvyšují vlhkost vzduchu a pomáhají izolovat prostory domu, navíc fungují jako malý ekosystém, takže pokud netoužíte po upraveném trávníku nebo náročné rostliny, nevyžadují přílišnou péči. I tak se ale při stavbě tohoto typu střechy musí dbát na několik opatření.

Pozor na správné zatížení střechy, při nasáknutí zeminy vodou bude totiž mnohem větší, než ve vysušeném stavu. Pokud chcete střechu využít jako prostor pro zahradu, musí být koncipována na běžné chození a také zabezpečena proti pádu osob. Tím by měly být vybaveny preventivně i ostatní typy, aby při údržbě nedošlo ke zranění.

Zřejmě nejlákavějším typem zelené střechy je střešní zahrada, která z ploché střechy vykouzlí další prostor k životu. Nahradí tak stísněné balkóny a strohé terasy, umožní relaxaci na zelené trávě a poskytne možnost vybudovat trávník, záhony, ale i menší dekorativní jezírko.

 

Právě se děje

Další zprávy