Utratit 645 milionů za umění? I v krizi to Češi dokážou

Věra Tůmová
24. 2. 2012 21:50
Umění v Česku se prodává stále dobře, říkají k loňským výsledkům aukční síně
Filla Zátiší s dýmkou  Aukční síň Galerie Kodl
Filla Zátiší s dýmkou Aukční síň Galerie Kodl | Foto: Kodl

Praha - Milovníci umění v českých aukčních síních vloni utratili za umělecká díla 645 milionů korun. Ve srovnání s rokem 2010 to bylo o 85 milionů korun méně, tedy o 11,4 procenta. Navzdory těmto výsledkům je nicméně atmosféra na tuzemském trhu podle expertů o dost příznivější než před rokem.

"Rekordním rokem byl na českém trhu rok 2009, kdy byl celkový obrat nejvyšší. Od té doby se celková částka utracená na aukcích snižuje. Loni meziročně poklesla o více než 11 procent. Mám ale pocit, že celková nálada je nyní lepší než před rokem, byť obrat za rok 2010 byl vyšší," říká Jan Skřivánek, který se jako šéfredaktor časopisu Art&Antique uměním zabývá již roky.

Už předloni bylo podle oslovených expertů jasné, že trh s uměním zpomaluje. Nikdo ale nevěděl, jak hluboký pokles přijde. Teď tak sice k poklesu došlo, ukazuje se ale, že nejde o nic dramatického.

Kdo je v kurzu

"Stále je velká poptávka po mistrovských dílech nejlepších českých malířů jako jsou František Kupka, Emil Filla, Jan Zrzavý, Josef Čapek, Jindřich Štyrský, Toyen a další, včetně klasiků současného umění jako je Zdeněk Sýkora, Václav Boštík či Adriena Šimotová," konstatuje Jan Rybář z aukční síně 1.Art Consulting Brno-Praha.

Podle Skřivánka dávají nyní čeští sběratelé spíše přednost uměleckým dílům, které je možné si vystavit doma, než aby budovali soukromou kolekci umění. Líbivost a atraktivita je tak pro ně přednější než umělecko-historická kvalita.

Nejdražším vydraženým obrazem v Česku vloni bylo dílo Emila Filly Zátiší s dýmkou z roku 1934. Jeho kupec šel až na cenu 14,4 milionu korun. Ještě zajímavějším „kouskem" však bylo podle Skřivánka rané Fillovo dílo Utěšitel, které je nejvýznamnějším dosud vydraženým autorovým dílem. Oproti původnímu dvacetimilionovému očekávání se ovšem kupci trumfovali jen zhruba do poloviny této ceny a dílo se tak vydražilo „jen" za 12,24 milionu korun.

Na nejdražší obrazy se podívejte v galerii vlevo

Mezi dalšími nejzajímavějšími díly vydraženými vloni je podle Skřivánka malba tuší od populárního čínského malíře Čchi Paj-š´ (8 milionů Kč) nebo rozměrný obraz Václava Boštíka vydražený za 5,3 milionu korun.

Zajímavá díla se objevují pořád

Obchod se starožitnostmi a uměním je na celkové hospodářské situaci značně závislý. Na letošek přesto odborníci zatím dávají příznivou prognózu. „Rok 2012 odhadujeme s mírným optimismem, který je závislý na tom, jak si ČR a EU poradí hospodářsky," konstatuje Katarina Janská z aukčního domu Meissner-Neumann.

V posledních dvou letech ale podle Márii Gálové z aukční síně Dorotheum platilo, že hospodářská situace a turbulence na akciových trzích trhu s uměním spíše pomohly. Bylo to ale vesměs v oblasti těch nejdražších položek, které jsou pořizovány spíše jako investice, nikoliv pouze jako "nákup uměleckých předmětů".

Pokud se však podle Gálové bude finanční krize nadále prohlubovat, může se paradoxně zmíněný trend rozšířit i na středně drahé a levnější položky. Nabídka pak bude přesahovat poptávku, protože lidé zasaženi krizí budou „nuceni rozprodávat" své rezervy či rodinné cennosti.

"Sběratelé nepřestávají nakupovat a stále se na trhu objevují zajímavá díla. Z hlediska trhu s uměním je rizikem nejen to, že lidé přestanou nakupovat, ale právě i to, že budou "zadržovat" obrazy, protože budou mít pocit, že není vhodný čas k prodeji a že obraz je lepší než hotovost. Ani jedno loni nenastalo, což je dobrá zpráva," zdůrazňuje Skřivánek.

Zajímavých aukčních síní je už víc

Samotná pětice největších aukčních síní (1. Art Consulting, Galerie Kodl (aukce pořádá spolu s galerií Vltavín), Dorotheum, Galerie Art Praha a Meissner-Neumann) vloni vydražila umělecká díla v celkové hodnotě 362,5 milionu korun (standardně se tyto výsledky dle expertů uvádí bez provizí). To je více než polovina obratu celého českého aukčního trhu.

„Posunem posledních dvou let je, že došlo k narušení dominanace pěti největších aukčních síní. Nyní je stejně tak potřeba sledovat galerii Arcimboldo a společnost Prague Auctions. Zajímavé kousky mají občas i aukční síně Pictura, Zezula nebo Sýpka. Loni přibyla aukční síň Orlys Art Auctions a na duben chystá svou první samostatnou aukci společnost Adolf Loos Apartment and Gallery," upozorňuje Skřivánek.

Pozor na odlišnosti

Specifikem českého aukčního prostředí podle Skřivánka je velký počet aukčních síní. Je mezi nimi proto velká konkurence, která se projevuje hlavně v tom, že aukční domy soutěží o zboží, takže prodávající, pokud mají nějaký zajímavý kus, si mohou vyjednat nadstandardní podmínky.

Aukční přirážky v různých aukčních síních jsou navíc dosti rozdílné. Zpravidla se podle odborníků pohybují kolem 20 procent, u dražších uměleckých děl je ovšem možné domluvit speciální slevu.

Jednotlivé aukční síně své celkové výsledky také zpracovávají odlišně. Kupříkladu aukční síň Dorotheum, která měla vloni obrat 86,4 milionu korun, do aukčních obratů započítává jak prodej v aukcích, tak i poaukční prodej. „Na rozdíl od ostatních aukčních domů naše celkové prodeje zahrnují  i prodeje položek v prodejní galerii. Ty tvoří další zásadní část našich dosahovaných obratů," vysvětluje ředitelka aukční síně Dorotheum Mária Gálová.

Aukční síň Vltavín na sálových aukcích zaznamenala finanční obrat 21,5 milionu korun. Pořádá ale i internetové aukce. Vloni svou aukční nabídku převážně moderního umění a grafiky navíc rozšířila i o segment umělecký a filmový plakát, knihy a bibliofilie se zaměřením na umění.

Podle informací specializovaného webu Artplus, který publikuje informace o umění i aukční výsledky uměleckých dražeb, by případný zájemce o koupi nejdražších děl roku 2011 potřeboval 93,5 milionu korun. V roce 2010 by musel mít připravených rovných sto milionů a ještě o rok dříve pak dokonce 149 milionů korun.

Na nejdražší obrazy se podívejte v galerii vlevo

 

Právě se děje

Další zprávy