Milujete sváteční náladu? Pořiďte si vánoční dekorace

Andrea Berniová
10. 12. 2013 12:00
Věnce, žárovičky, svícny. Výběr vánočních dekorací je obrovský
Věnec na dveře je oblíbenou vánoční dekorací
Věnec na dveře je oblíbenou vánoční dekorací | Foto: Isifa/Thinkstock

Hobby markety, květinářství, ale i supermarkety nabízejí každoročně široký výběr vánočních dekorací.

Vánoční osvětlení může bžýt exteriérové i interiérové. Majitelé rodinných domů mohou umístit světelný řetěz třeba na stromek před domem, anebo po obvodu střechy, domovních dveří či balkonového zábradlí.¨

V interiéru se fantazii meze nekladou.

Žárovičky, rampouchy i hvězdičky

Vánoční osvětlení může mít podobu klasických žároviček. Sehnat se ale dají i svítící rampouchy, sněhuláci či hvězdičky. Světelný řetěz může vydávat bílé světlo, ale prodávají se i barevné řetězy. Mívají různou délku a různý počet žároviček. Žárovky mohou být také uspořádány do různých tvarů. Efektně vypadají světlené závěsy v oknech či na balkonovém zábradlí.

Klasikou jsou věnce na dveře. Kromě těch z jehličí se prodávají také věnce z proutí, a to jak v přírodních barvách, tak třeba i ve stříbrné či zlaté. Výjimkou nejsou ani věnce z šišek, ořechových skořápek a dalších materiálů.

Svícny musejí být bezpečné

Typickou vánoční dekorací jsou také svícny různých barev a velikostí. Vždy je ale potřeba si všímat, jak je v nich svíčka ukotvena a zda při dohořívání nebudou do plamene zasahovat ozdoby svícnu. Hrozilo by totiž nebezpečí požáru.

Svíčky na adventním věnci by zase měly být usazené ve speciálních miskách či kalíšcích, které zabrání vzplanutí věnce při dohořívání svíčky.

Prodávají se i malé stromečky, které se dají postavit na stůl, či řetězy s různými vánočními motivy (například obrysy stromků či hvězdiček), které se dají pověsit na zeď či na lustr.

Nezapomínejte vyzdobit okna

Dekorace se mohou umístit i na okenní tabulky. V obchodech najdeme množství různých motivů vytvořených z fólie. Není potřeba je na okna lepit - dokážou samy přilnout, někdy po navlhčení. Častým motivem jsou sněhové vločky.

Další možností, jak vyzdobit okna, je sprej pro vytvoření umělého sněhu. Ten se na okno nastříká přes vánoční šablony, anebo jen tak.

Vánoční výzdobu si ale také můžeme vyrobit doma a její vzhled tak plně přizpůsobit vlastním představám a také stylu interiéru a barvám v něm. Prodává se například sada pro vlastní výrobu věnce, děti mohou vystříhat vločky do oken či vyrobit vánoční řetěz z barevných papírů.

 

Právě se děje

Další zprávy